Mam do rozwiazania uklad ronwnac:
x+2y=3
x�-2y+4y�=18
wyznaczylam ładnie x z pierwszego rownania: x=3-2y noo i podstawilam do wzoru:)
wiec....
(3-2y)�+4y�-18=0 zgodnie z zasada uzywajac wzoru skroconego mnozenia otrzymałam:
9-12y+4y�+4y�-18=0 pozbylam sie czego mozna i....
8y�-12y-9=0 i tu snanelam:( Co dalej???:(
Uklad rownan
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zagranica
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zagranica
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Uklad rownan
\(\displaystyle{ x+2y=3 \qquad x=3-2y\\
x^2-2y+4y^2=18\\
\\
(3-2y)^2-2y+4y^2=18\\
9-12y+4y^2-2y+4y^2=18\\
8y^2-14y-9=0\\
\Delta=(-14)^2-4\cdot 8\cdot (-9)=484\\
x_1=\frac{\sqrt{484}+14}{16}=2,25\\
x_2=\frac{-\sqrt{484}+14}{16}=-0,5}\)
x^2-2y+4y^2=18\\
\\
(3-2y)^2-2y+4y^2=18\\
9-12y+4y^2-2y+4y^2=18\\
8y^2-14y-9=0\\
\Delta=(-14)^2-4\cdot 8\cdot (-9)=484\\
x_1=\frac{\sqrt{484}+14}{16}=2,25\\
x_2=\frac{-\sqrt{484}+14}{16}=-0,5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 125
- Rejestracja: 18 paź 2007, o 13:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zagranica