Niech alfa będzie liczbą niewymierną

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Niech alfa będzie liczbą niewymierną

Post autor: max123321 »

Niech \(\displaystyle{ \alpha}\) będzie liczbą niewymierną i \(\displaystyle{ N}\) będzie liczbą całkowitą dodatnią. Udowodnij, że istnieje liczba wymierna \(\displaystyle{ h/k}\) z mianownikiem \(\displaystyle{ \le N}\) taka, że

\(\displaystyle{ |\alpha -h/k| < 1/(kN)}\)

(Wskazówka: Skorzystaj z zasady szufladkowej)

Jak to zrobić? Może mi ktoś pomóc?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10223
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: Niech alfa będzie liczbą niewymierną

Post autor: Dasio11 »

To pierwszy lemat stąd:
xiikzodz pisze: 2 gru 2008, o 02:57Lemat (Dirichlet ~1835): Dla dowolnej liczby rzeczywistej \(\displaystyle{ r}\) i dowolnej liczby naturalnej \(\displaystyle{ n}\) istnieje nieskończenie wiele różnych liczb wymiernych \(\displaystyle{ \frac pq}\), dla \(\displaystyle{ p,q\in\mathbb{Z}}\) takich, że \(\displaystyle{ |qr-p|\le\frac 1n}\).
ODPOWIEDZ