Równanie Bombieriego

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Równanie Bombieriego

Post autor: mol_ksiazkowy »

Czy równanie \(\displaystyle{ {x \choose n} + {y \choose n} = {z \choose n}}\) ma rozwiązanie, gdy:
i) \(\displaystyle{ n=2}\)
ii) \(\displaystyle{ n=3}\)
iii) \(\displaystyle{ n>3}\) jest liczbą pierwszą
?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Równanie Bombieriego

Post autor: a4karo »

\(\displaystyle{ \binom{3}{2}+\binom{3}{2}=\binom{4}{2}}\)

Dla dowolnego `n` zachodzi równość
\(\displaystyle{ \binom{2n-1}{n-1}+\binom{2n-1}{n}=\binom{2n}{n}}\)
Jeżeli `n` jest nieparzyste (a więc w szczególności pierwsze>3), to wyrazy po lewej stronie są równe (bo sa środkowymi wyrazami w trójkącie Pascala), zatem mamy rozwiązanie \(\displaystyle{ x,y=2n-1,\ z=2n}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Równanie Bombieriego

Post autor: mol_ksiazkowy »

ii) mamy też np. \(\displaystyle{ {10 \choose 3} + {16 \choose 3} = {17 \choose 3} }\)
iii) a co gdy \(\displaystyle{ n>3}\) i \(\displaystyle{ x, y, z}\)
są różne ?
ODPOWIEDZ