Całkowite wielokrotności

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11367
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Całkowite wielokrotności

Post autor: mol_ksiazkowy »

Czy jeśli \(\displaystyle{ x}\) jest liczbą rzeczywistą taką, że jeśli \(\displaystyle{ m}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ n}\), to \(\displaystyle{ \lfloor mx \rfloor }\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ \lfloor nx \rfloor }\), to wtedy \(\displaystyle{ x}\) jest liczbą całkowitą ?
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5742
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 130 razy
Pomógł: 525 razy

Re: Całkowite wielokrotności

Post autor: arek1357 »

No dla:

\(\displaystyle{ m=10, n=2, x=2,5}\)

Spełnia ale x nie jest całkowite
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11367
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3153 razy
Pomógł: 747 razy

Re: Całkowite wielokrotności

Post autor: mol_ksiazkowy »

ale \(\displaystyle{ m}\) jak i \(\displaystyle{ n}\) mają być dowolne...
ODPOWIEDZ