Zadanko z konkursu

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Elayne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 926
Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 274 razy

Zadanko z konkursu

Post autor: Elayne »

Jeśli \(\displaystyle{ p<q<r<s }\) to dla jakich liczb pierwszych \(\displaystyle{ (p,q,r,s)}\) jest prawdziwe równanie \(\displaystyle{ p^s-r^q=3}\). Znajdź wszystkie rozwiązania.
athame
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 576
Rejestracja: 2 lut 2012, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 64 razy

Re: Zadanko z konkursu

Post autor: athame »

\(\displaystyle{ p=2}\)
\(\displaystyle{ q=3}\)
\(\displaystyle{ r=5}\)
\(\displaystyle{ s=7}\)
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Zadanko z konkursu

Post autor: Brombal »

Z parzystości elementów równania wynika, że \(\displaystyle{ p=2}\)
Jest to jedyne rozwiązanie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zadanko z konkursu

Post autor: a4karo »

A niby dlaczego?
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Zadanko z konkursu

Post autor: Brombal »

a4karo pisze: 26 sty 2021, o 15:50 A niby dlaczego?
Dlaczego \(\displaystyle{ p=2}\)? ;-)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zadanko z konkursu

Post autor: a4karo »

Nie. Dlaczego jedyne?
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 466
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Zadanko z konkursu

Post autor: Brombal »

Założyłem, że wszystkie zmienne poza \(\displaystyle{ p=2}\) są liczbami nieparzystymi. Dla wszystkich kombinacji do 200001 nie ma rozwiązania. :)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Zadanko z konkursu

Post autor: a4karo »

Brombal pisze: 26 sty 2021, o 18:15 Założyłem, że wszystkie zmienne poza \(\displaystyle{ p=2}\) są liczbami nieparzystymi. Dla wszystkich kombinacji do 200001 nie ma rozwiązania. :)
Ale wiesz, że liczb pierwszych jest troszeczkę więcej?
ODPOWIEDZ