dowód na liczby wymierne

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
lukkaszga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 1 lis 2013, o 23:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 12 razy

dowód na liczby wymierne

Post autor: lukkaszga »

Liczby \(\displaystyle{ a+b, b+c, c+d, d+a}\) są wymierne. Czy można stąd wywnioskować że liczby: \(\displaystyle{ a, b,c, d}\) też są wymierne?

wielka prośba o wskazówkę jak to rozgryźć.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: dowód na liczby wymierne

Post autor: Premislav »

Nie można. Sprawdź \(\displaystyle{ a=\sqrt{2}, \ b=-\sqrt{2}, \ c=1+\sqrt{2}, \ d=1-\sqrt{2}}\)
lukkaszga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 1 lis 2013, o 23:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 12 razy

Re: dowód na liczby wymierne

Post autor: lukkaszga »

fakt, wielkie dzięki
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: dowód na liczby wymierne

Post autor: Jan Kraszewski »

Porównaj to z zadaniem:

Liczby \(\displaystyle{ a+b, b+c, c+a}\) są wymierne. Czy można stąd wywnioskować że liczby \(\displaystyle{ a, b,c}\) też są wymierne?

JK
ODPOWIEDZ