Rozkład kanoniczny liczb

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
marpus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 4 lut 2016, o 23:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy

Rozkład kanoniczny liczb

Post autor: marpus »

Mam takie zadanie.
Znajdz rozkład kanoniczny liczby 443.


\(\displaystyle{ \sqrt{443} = 21}\) zatem sprawdzamy czy \(\displaystyle{ 443}\) dzieli się przez liczby pierwsze nie większe niż \(\displaystyle{ 21}\).
\(\displaystyle{ 443}\) nie dzieli się przez żadną liczbe pierwszą mniejszą niż \(\displaystyle{ 21}\), zatem wychodzi, ze liczba \(\displaystyle{ 443}\) nie ma rozkładu kanonicznego.

Nie wiem czy dobrze rozkminiłem, ale wychodzi na to, że liczby pierwsze nie maja rozkłądu kanonicznego? Poprawcie proszę jeśli się myle.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Rozkład kanoniczny liczb

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ \sqrt{443} \neq 21, }\)

\(\displaystyle{ \sqrt{441} = 21.}\)

Liczba \(\displaystyle{ 443 }\) jest liczbą pierwszą, czy ma rozkład kanoniczny, czy może być przedstawiona w postaci iloczynu potęg liczb pierwszych ?
marpus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 4 lut 2016, o 23:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy

Re: Rozkład kanoniczny liczb

Post autor: marpus »

janusz47 pisze: 12 gru 2020, o 19:39 \(\displaystyle{ \sqrt{443} \neq 21, }\)

\(\displaystyle{ \sqrt{441} = 21.}\)

Liczba \(\displaystyle{ 443 }\) jest liczbą pierwszą, czy ma rozkład kanoniczny, czy może być przedstawiona w postaci iloczynu potęg liczb pierwszych ?
Teraz to nie rozumiem, to jak znaleźć rozkłąd kanoniczny liczby 443?
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Rozkład kanoniczny liczb

Post autor: Jan Kraszewski »

A wiesz, co to jest rozkład kanoniczny liczby naturalnej?

JK
marpus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 4 lut 2016, o 23:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy

Re: Rozkład kanoniczny liczb

Post autor: marpus »

Jan Kraszewski pisze: 12 gru 2020, o 20:47 A wiesz, co to jest rozkład kanoniczny liczby naturalnej?

JK
Tak, to przedstawienie tej liczby w postaci iloczynu potęg liczb pierwszych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Rozkład kanoniczny liczb

Post autor: Jan Kraszewski »

No to skoro \(\displaystyle{ 443}\) jest liczbą pierwszą, to jak wygląda jej rozkład kanoniczny?

JK
marpus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 4 lut 2016, o 23:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy

Re: Rozkład kanoniczny liczb

Post autor: marpus »

Jan Kraszewski pisze: 12 gru 2020, o 20:50 No to skoro \(\displaystyle{ 443}\) jest liczbą pierwszą, to jak wygląda jej rozkład kanoniczny?

JK
No właśnie nie wiem, bo 443 dzieli się tylko przez 1 i 443, bo jest liczbą pierwszą.

1 do każdej potęgi da 1 więc nie
\(\displaystyle{ 443 = 443 ^{1}}\) nie może być, bo 1 nie jest liczbą pierwszą

więc wychodzi jakby 443 nie miała rozkłądu kanonicznego.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Rozkład kanoniczny liczb

Post autor: Jan Kraszewski »

marpus pisze: 12 gru 2020, o 20:56\(\displaystyle{ 443 = 443 ^{1}}\) nie może być,
Może.
marpus pisze: 12 gru 2020, o 20:56bo 1 nie jest liczbą pierwszą
No i co z tego?

JK
marpus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 88
Rejestracja: 4 lut 2016, o 23:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 24 razy

Re: Rozkład kanoniczny liczb

Post autor: marpus »

Jan Kraszewski pisze: 12 gru 2020, o 20:59
marpus pisze: 12 gru 2020, o 20:56bo 1 nie jest liczbą pierwszą
No i co z tego?

JK
No bo miał to być iloczyn potęg liczb pierwszych
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Rozkład kanoniczny liczb

Post autor: Jan Kraszewski »

marpus pisze: 12 gru 2020, o 21:01No bo miał to być iloczyn potęg liczb pierwszych
Rozkład kanoniczny może także być potęgą liczby pierwszej.

JK
ODPOWIEDZ