Operacje modulo- dowód

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Operacje modulo- dowód

Post autor: Iza8723 »

Dane są liczby \(\displaystyle{ x_{t}=( \alpha \cdot t+ \beta )\bmod \ m}\) , \(\displaystyle{ t \in \mathbb{Z}, \alpha , \beta \in \mathbb{N}}\)
Wykaż, że dla każdego \(\displaystyle{ k \in \mathbb{Z} \ }\) mamy \(\displaystyle{ x_{t+km}=x_{t}}\).
Ostatnio zmieniony 1 lis 2020, o 16:48 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ