Zależność modularna
-
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
- Płeć: Kobieta
- wiek: 18
- Podziękował: 9 razy
Zależność modularna
Udowodnij, że \(\displaystyle{ (a \bmod \ m \cdot n)\bmod \ n=a \bmod \ n}\) dla \(\displaystyle{ m,n \in \mathbb{N}.}\)
Ostatnio zmieniony 29 paź 2020, o 22:38 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Zależność modularna
Liczbę a można przedstawić tak:
\(\displaystyle{ a=n(m+k)+l}\)
dla \(\displaystyle{ (0 \le k<m) \wedge (0 \le l<n) \wedge k,l \in N}\)
Wykonaj działania z obu stron zadanego równania i porównaj wyniki.
\(\displaystyle{ a=n(m+k)+l}\)
dla \(\displaystyle{ (0 \le k<m) \wedge (0 \le l<n) \wedge k,l \in N}\)
Wykonaj działania z obu stron zadanego równania i porównaj wyniki.