Jaki ciąg
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11458
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3156 razy
- Pomógł: 748 razy
Jaki ciąg
Czy istnieje ciąg nieskończony \(\displaystyle{ a_1, a_2, a_3, ...}\) liczb całkowitych dodatnich taki, że
i) żadne \(\displaystyle{ a_j}\) nie dzieli \(\displaystyle{ a_i}\), gdy \(\displaystyle{ i \neq j}\)
ii) dowolne \(\displaystyle{ a_j, a_i}\) nie są względnie pierwsze
iii) nie istnieje \(\displaystyle{ p>1}\), które dzieli wszystkie \(\displaystyle{ a_j}\) dla \(\displaystyle{ j=1, 2, 3, ...}\)
?
i) żadne \(\displaystyle{ a_j}\) nie dzieli \(\displaystyle{ a_i}\), gdy \(\displaystyle{ i \neq j}\)
ii) dowolne \(\displaystyle{ a_j, a_i}\) nie są względnie pierwsze
iii) nie istnieje \(\displaystyle{ p>1}\), które dzieli wszystkie \(\displaystyle{ a_j}\) dla \(\displaystyle{ j=1, 2, 3, ...}\)
?
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Jaki ciąg
Biorąc pod uwagę, że i) i ii) się wykluczają, to mniemam, że to są podpunkty.
i) Tak, ciąg wszystkich liczb pierwszych jest takim ciągiem.
ii) Tak, ciąg wszystkich liczb parzystych dodatnich.
iii) Tak, ciąg wszystkich liczb naturalnych dodatnich.
I czemu mam wrażenie, że nie o to chodziło?
i) Tak, ciąg wszystkich liczb pierwszych jest takim ciągiem.
ii) Tak, ciąg wszystkich liczb parzystych dodatnich.
iii) Tak, ciąg wszystkich liczb naturalnych dodatnich.
I czemu mam wrażenie, że nie o to chodziło?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10235
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2365 razy
Re: Jaki ciąg
Oczywiście chodzi o ciąg mający wszystkie trzy własności jednocześnie. Jeśli uważasz, że nawet dwa pierwsze warunki są sprzeczne, to podaj dowód.
-
- Administrator
- Posty: 34331
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
Re: Jaki ciąg
Albo poszukaj prostego ciągu, który spełnia i) i ii) (ale niestety nie spełnia iii)...).
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Jaki ciąg
Ciąg iloczynów liczb pierwszych, którego wyrazy (iloczyny) maja co najmniej jedna liczbę pierwszą (rożną dla rożnych wyrazów) wspólną z każdym innym wyrazem oraz jednocześnie co najmniej jedną (w wyrazie) liczbę pierwszą różna od pozostałych wyrazów.
Np.
\(\displaystyle{ a_{i} =p _{i-1} ! \cdot p _{i}=p _{i} ! }\)
Np.
\(\displaystyle{ a_{i} =p _{i-1} ! \cdot p _{i}=p _{i} ! }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Jaki ciąg
Prawda, pomyliłem podstawowe rzeczy, mój błąd - przepraszam.
Wydaje mi się, że w Twoim ciągu liczba \(\displaystyle{ 2}\) dzieli wszystkie wyrazy tego ciągu, a takiej liczby miało nie być (iii). Oczywiście mogę się mylić.Brombal pisze: ↑10 sie 2020, o 12:12 Ciąg iloczynów liczb pierwszych, którego wyrazy (iloczyny) maja co najmniej jedna liczbę pierwszą (rożną dla rożnych wyrazów) wspólną z każdym innym wyrazem oraz jednocześnie co najmniej jedną (w wyrazie) liczbę pierwszą różna od pozostałych wyrazów.
Np.
\(\displaystyle{ a_{i} =p _{i-1} ! \cdot p _{i}=p _{i} ! }\)
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Jaki ciąg
To jest całkiem proste, taki ciąg istnieje.
Niech \(\displaystyle{ b_{i}=p_{i+3}, \ i=1,2\ldots}\), gdzie \(\displaystyle{ p_{j}}\) oznacza \(\displaystyle{ j}\)-tą liczbę pierwszą. Niech
\(\displaystyle{ a_{i}=x_{i}b_{i}}\), gdzie
\(\displaystyle{ x_{i}=\begin{cases}2\cdot 3 \text{ gdy }i\equiv 1\pmod{3}\\2\cdot 5\text{ gdy } i\equiv 2\pmod{3}\\3\cdot 5 \text{ gdy }i\equiv 0\pmod{3}\end{cases}}\). Wówczas ciąg \(\displaystyle{ (a_{i})_{i=1}^{+\infty}}\) spełnia warunki zadania.
Istotnie, wyrazy o indeksach dających reszty \(\displaystyle{ 0,1}\) modulo trzy nie są względnie pierwsze, bo dzielą się przez \(\displaystyle{ 3}\), wyrazy o indeksach dających reszty \(\displaystyle{ 0,2}\) modulo trzy nie są względnie pierwsze, bo dzielą się przez \(\displaystyle{ 5}\), a wyrazy o indeksach dających reszty \(\displaystyle{ 1,2}\) modulo trzy nie są względnie pierwsze, bo dzielą się przez \(\displaystyle{ 2}\). Tym bardziej wyrazy o indeksach przystających modulo trzy nie są względni pierwsze. No i reszta warunków też zachodzi, czego nie chce mi się rozpisywać.
Niech \(\displaystyle{ b_{i}=p_{i+3}, \ i=1,2\ldots}\), gdzie \(\displaystyle{ p_{j}}\) oznacza \(\displaystyle{ j}\)-tą liczbę pierwszą. Niech
\(\displaystyle{ a_{i}=x_{i}b_{i}}\), gdzie
\(\displaystyle{ x_{i}=\begin{cases}2\cdot 3 \text{ gdy }i\equiv 1\pmod{3}\\2\cdot 5\text{ gdy } i\equiv 2\pmod{3}\\3\cdot 5 \text{ gdy }i\equiv 0\pmod{3}\end{cases}}\). Wówczas ciąg \(\displaystyle{ (a_{i})_{i=1}^{+\infty}}\) spełnia warunki zadania.
Istotnie, wyrazy o indeksach dających reszty \(\displaystyle{ 0,1}\) modulo trzy nie są względnie pierwsze, bo dzielą się przez \(\displaystyle{ 3}\), wyrazy o indeksach dających reszty \(\displaystyle{ 0,2}\) modulo trzy nie są względnie pierwsze, bo dzielą się przez \(\displaystyle{ 5}\), a wyrazy o indeksach dających reszty \(\displaystyle{ 1,2}\) modulo trzy nie są względnie pierwsze, bo dzielą się przez \(\displaystyle{ 2}\). Tym bardziej wyrazy o indeksach przystających modulo trzy nie są względni pierwsze. No i reszta warunków też zachodzi, czego nie chce mi się rozpisywać.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4085
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1398 razy
Re: Jaki ciąg
Ogólnie szukanie takich ciągów można sprowadzić do szukania elementów pewnej nieskończonej macierzy (choć to raczej tabliczka liczb). Myślałem nad zadaniem w ten sposób, że każdy wyraz szukanego ciągu \(\displaystyle{ a_n}\) reprezentowałem w postaci \(\displaystyle{ \prod_{i}^{}p_i^{\nu_{p_i}(a_n)} }\), a to traktowałem jako wektor postaci \(\displaystyle{ \left\langle \nu_{2}(a_n),\nu_{3}(a_n),\nu_{5}(a_n),... \right\rangle }\) tworząc tym samym równoważność pomiędzy szukaniem ciągu \(\displaystyle{ a_n}\) w jawnej postaci, a szukaniem ciągu takich wektorów. Dla ułatwienia założyłem też, że zawsze \(\displaystyle{ \nu_{p_i}(a_n)\in \left\{ 0,1\right\} }\) to znaczy dla każdego \(\displaystyle{ p_i}\) oraz \(\displaystyle{ a_n}\). Wtedy szukamy takiej tabliczki zer i jedynek która:
\(\displaystyle{ (i)}\) żadne \(\displaystyle{ a_j}\) nie dziali \(\displaystyle{ a_i}\) (\(\displaystyle{ j \neq i}\)) \(\displaystyle{ \leftrightsquigarrow}\) to w naszym kontekście oznacza, że dla dowolnych wybranych wierszy \(\displaystyle{ \left\langle \nu_{2}(a_i),\nu_{3}(a_i),\nu_{5}(a_i),... \right\rangle }\) oraz \(\displaystyle{ \left\langle \nu_{2}(a_j),\nu_{3}(a_j),\nu_{5}(a_j),... \right\rangle }\) na jakiejś pozycji indeksowanej liczbą pierwszą wystąpi zero w wierszu \(\displaystyle{ i}\) przy jednoczesnym wystąpieniu jedynki na ten pozycji w wierszu \(\displaystyle{ j}\) i odwrotnie.
\(\displaystyle{ (ii)}\) dowolne \(\displaystyle{ a_i}\) oraz \(\displaystyle{ a_j}\) nie są względnie pierwsze \(\displaystyle{ \leftrightsquigarrow}\) to w naszym kontekście oznacza, że dla dowolnych wybranych wierszy na jakiejś pozycji indeksowanej liczbą pierwszą wystąpią jednocześnie jedynki w wierszu \(\displaystyle{ i}\) oraz \(\displaystyle{ j}\).
\(\displaystyle{ (iii)}\) nie istnieje \(\displaystyle{ p>1}\) dzielące wszystkie \(\displaystyle{ a_i}\) \(\displaystyle{ \leftrightsquigarrow}\) w naszym kontekście oznacza, że tabelka taka nie ma kolumny samych jedynek.
Widać, że tabelka (parafraza pomysłu Premislava):
\(\displaystyle{ (i)}\) żadne \(\displaystyle{ a_j}\) nie dziali \(\displaystyle{ a_i}\) (\(\displaystyle{ j \neq i}\)) \(\displaystyle{ \leftrightsquigarrow}\) to w naszym kontekście oznacza, że dla dowolnych wybranych wierszy \(\displaystyle{ \left\langle \nu_{2}(a_i),\nu_{3}(a_i),\nu_{5}(a_i),... \right\rangle }\) oraz \(\displaystyle{ \left\langle \nu_{2}(a_j),\nu_{3}(a_j),\nu_{5}(a_j),... \right\rangle }\) na jakiejś pozycji indeksowanej liczbą pierwszą wystąpi zero w wierszu \(\displaystyle{ i}\) przy jednoczesnym wystąpieniu jedynki na ten pozycji w wierszu \(\displaystyle{ j}\) i odwrotnie.
\(\displaystyle{ (ii)}\) dowolne \(\displaystyle{ a_i}\) oraz \(\displaystyle{ a_j}\) nie są względnie pierwsze \(\displaystyle{ \leftrightsquigarrow}\) to w naszym kontekście oznacza, że dla dowolnych wybranych wierszy na jakiejś pozycji indeksowanej liczbą pierwszą wystąpią jednocześnie jedynki w wierszu \(\displaystyle{ i}\) oraz \(\displaystyle{ j}\).
\(\displaystyle{ (iii)}\) nie istnieje \(\displaystyle{ p>1}\) dzielące wszystkie \(\displaystyle{ a_i}\) \(\displaystyle{ \leftrightsquigarrow}\) w naszym kontekście oznacza, że tabelka taka nie ma kolumny samych jedynek.
Widać, że tabelka (parafraza pomysłu Premislava):
\(\displaystyle{ a_1\leftrightsquigarrow \left\langle \red{1,1,0},\blue{1,0,0,0,0...}\right\rangle }\)
\(\displaystyle{ a_2\leftrightsquigarrow \left\langle \red{1,0,1},\blue{0,1,0,0,0...}\right\rangle }\)
\(\displaystyle{ a_3\leftrightsquigarrow \left\langle \red{0,1,1},\blue{0,0,1,0,0...}\right\rangle }\)
\(\displaystyle{ a_4\leftrightsquigarrow \left\langle \red{1,1,0},\blue{0,0,0,1,0...}\right\rangle }\)
\(\displaystyle{ a_5\leftrightsquigarrow \left\langle \red{1,0,1},\blue{0,0,0,0,1...}\right\rangle }\)
\(\displaystyle{ \text{itd.}}\)
spełnia wszystkie wymogi w zmienianym kontekście. Zaznaczyłem taż kolorami co jest za co odpowiedzialne. Warunek \(\displaystyle{ (i)}\) jest spełniony ze względy na niebieską część. Wybierając dwa wiersze wybieramy dwie liczby które mają co najmniej jedną liczbę pierwszą różną w swych faktoryzacjach zatem się nie dzielą. Czerwona część odpowiada za warunek \(\displaystyle{ (ii)}\) w taki sposób, że dowolnie wybrane wiersze mają zawsze jakąś wspólną jedynkę, zatem największy wspólny dzielnik liczb odpowiadającym tym wierszą to \(\displaystyle{ 2}\) lub \(\displaystyle{ 3}\) lub \(\displaystyle{ 5}\). Widać też, że w całej tabelce nie ma kolumny samych jedynek więc spełniony jest warunek \(\displaystyle{ (iii)}\).-
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Jaki ciąg
A może tak?
\(\displaystyle{ a _{i} = \frac{p _{(i+2)}! }{p _{( \frac{i}{2}- \left[ \frac{i}{2}\right] +1 ) } } }\)
gdzie \(\displaystyle{ p _{i} }\) - i- ta liczba pierwsza
\(\displaystyle{ a _{i} = \frac{p _{(i+2)}! }{p _{( \frac{i}{2}- \left[ \frac{i}{2}\right] +1 ) } } }\)
gdzie \(\displaystyle{ p _{i} }\) - i- ta liczba pierwsza
-
- Użytkownik
- Posty: 22229
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3757 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Jaki ciąg
No nie ma sensu myślałem o takim
\(\displaystyle{ { a _{i} = \frac{p _{(i+2)}! }{p _{( 2 \cdot (\frac{i}{2}- \left[ \frac{i}{2}\right])+1 ) } } }}\)
Ale jest do niczego
Albo takim?
\(\displaystyle{ a _{i} = \frac{p _{(i+2)} !}{p _{i} } }\)
\(\displaystyle{ a _{1} =15}\)
\(\displaystyle{ a _{2} =70}\)
\(\displaystyle{ a _{3} =462}\)
\(\displaystyle{ a _{4} =4290}\)
\(\displaystyle{ a _{5} =46410}\)
\(\displaystyle{ a _{6} =746130}\)
...
Dodano po 19 godzinach 49 minutach 38 sekundach:
No teraz to już dam prawidłowy wzór (natchnięty tabelką)
\(\displaystyle{ a _{i} =p _{(i+3)} \frac{p _{3}! }{p _{(3 \cdot ( \frac{i}{3} - \left[ \frac{i}{3}\right] ))} } }\)
Ten nawias kwadratowy to ma być cecha...
Dodano po 4 godzinach 42 minutach 59 sekundach:
No i jak zwykle skopałem
miało być
\(\displaystyle{ a _{i} =p _{(i+3)} \cdot \frac{p _{3}! }{p _{(1+3 \cdot ( \frac{i+3}{3} - \left[ \frac{i+3}{3}\right] ))} } }\)
\(\displaystyle{ { a _{i} = \frac{p _{(i+2)}! }{p _{( 2 \cdot (\frac{i}{2}- \left[ \frac{i}{2}\right])+1 ) } } }}\)
Ale jest do niczego
Albo takim?
\(\displaystyle{ a _{i} = \frac{p _{(i+2)} !}{p _{i} } }\)
\(\displaystyle{ a _{1} =15}\)
\(\displaystyle{ a _{2} =70}\)
\(\displaystyle{ a _{3} =462}\)
\(\displaystyle{ a _{4} =4290}\)
\(\displaystyle{ a _{5} =46410}\)
\(\displaystyle{ a _{6} =746130}\)
...
Dodano po 19 godzinach 49 minutach 38 sekundach:
No teraz to już dam prawidłowy wzór (natchnięty tabelką)
\(\displaystyle{ a _{i} =p _{(i+3)} \frac{p _{3}! }{p _{(3 \cdot ( \frac{i}{3} - \left[ \frac{i}{3}\right] ))} } }\)
Ten nawias kwadratowy to ma być cecha...
Dodano po 4 godzinach 42 minutach 59 sekundach:
No i jak zwykle skopałem
miało być
\(\displaystyle{ a _{i} =p _{(i+3)} \cdot \frac{p _{3}! }{p _{(1+3 \cdot ( \frac{i+3}{3} - \left[ \frac{i+3}{3}\right] ))} } }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Jaki ciąg
Teraz już tak .
To może zastąpię to liczbą 30?
Jak zapisuje się iloczyn kolejnych liczb pierwszych? Musimy dziubać \(\displaystyle{ \prod_{i=1}^{n} p _{i} }\)?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10235
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2365 razy
Re: Jaki ciąg
W matematyce akademickiej nie ma specjalnego symbolu, ale w środowiskach konkursowo-dydaktycznych zdefiniowano taką operację - było to chyba przy okazji wrocławskiej KOMY w 2009 roku - mianowicie pierwsznię, \(\displaystyle{ p\#}\) ().
Kod: Zaznacz cały
http://static.scholaris.pl/89/20150505_5548aeb2217a5/jak_pracowac_z_uczniem_zdolnym_poradnik_nauczyciela_matematyki_red_m_mikolajczyk.pdf#page=97