liczby niewymierne

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
olgatiekalo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 maja 2020, o 15:27
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 8 razy

liczby niewymierne

Post autor: olgatiekalo »

dzień dobry
Czy istnieją liczby niewymierne \(\displaystyle{ a, b}\), że
a) liczby \(\displaystyle{ a + b}\) i \(\displaystyle{ a − b}\) są wymierne;
b) liczby \(\displaystyle{ a + b}\) i \(\displaystyle{ ab}\) są wymierne;
c) liczby \(\displaystyle{ a + 3b}\) i \(\displaystyle{ 4a + 12b}\) są wymierne;
d) liczby \(\displaystyle{ a + 3b}\) i \(\displaystyle{ 2a + 4b}\) są wymierne?
poprawne odpowiedzi to b,c
proszę o wytłumaczenie każdego z punktów.
z góry dziękuję!
Ostatnio zmieniony 20 lip 2020, o 17:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: liczby niewymierne

Post autor: Jan Kraszewski »

A jakieś własne próby? To nie są trudne przykłady.

Np. w a) skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ a=\frac{(a+b)+(a-b)}{2}}\) i \(\displaystyle{ b=\frac{(a+b)-(a-b)}{2}}\). W b) poszukaj przykładu w postaci \(\displaystyle{ b=-a}\) itd.

JK
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: liczby niewymierne

Post autor: JHN »

olgatiekalo pisze: 20 lip 2020, o 17:33 c) liczby \(\displaystyle{ a + 3b}\) i \(\displaystyle{ 4a + 12b}\) są wymierne;
Sprawdź np. \(\displaystyle{ a=-3\pi,\ b=\pi+7}\)
olgatiekalo pisze: 20 lip 2020, o 17:33 d) liczby \(\displaystyle{ a + 3b}\) i \(\displaystyle{ 2a + 4b}\) są wymierne?
Niech \(\displaystyle{ \begin{cases} a+3b=p\\ 2a+4b=q\end{cases} \wedge p,q\in\mathbb{Q}}\)
wtedy \(\displaystyle{ \begin{cases} 2p-q=2b\notin\mathbb{Q}\\ 2p-q\in\mathbb{Q}\end{cases} }\), czyli sprzeczność

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: liczby niewymierne

Post autor: kerajs »

b)
Np: dla wymiernych x i y:
\(\displaystyle{ a=x+y \sqrt{2} \wedge b=x-y \sqrt{2} }\)
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: liczby niewymierne

Post autor: Niepokonana »

Jan Kraszewski pisze: 20 lip 2020, o 17:55 A jakieś własne próby? To nie są trudne przykłady.

Np. w a) skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ a=\frac{(a+b)+(a-b)}{2}}\) i \(\displaystyle{ b=\frac{(a+b)-(a-b)}{2}}\). W b) poszukaj przykładu w postaci \(\displaystyle{ b=-a}\) itd.

JK
Skąd Pan doktor wiedział, że tak to trzeba zrobić? Nie wiem, czy dobrze myślę, ale z tego według mnie wynika, że nie. Chyba źle myślę.
Bo dla \(\displaystyle{ a+b}\) mamy \(\displaystyle{ a=-b+p }\), gdzie \(\displaystyle{ q\in \mathbb Q}\), co jest oczywiście symetryczne, więc \(\displaystyle{ b=-a+p}\) gdzie \(\displaystyle{ p\in \mathbb Q}\). A dla \(\displaystyle{ a-b}\) mamy \(\displaystyle{ a=b+p}\), gdzie \(\displaystyle{ p\in \mathbb Q}\) lub \(\displaystyle{ b=a+p}\) gdzie \(\displaystyle{ p\in \mathbb Q}\).
Czyli
\(\displaystyle{ p\in \mathbb Q}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-b+p \\ a=b+p \end{cases} \vee \begin{cases} b=-a+p \\ b=a+p \end{cases} }\)
czyli \(\displaystyle{ 2a=p \vee 2b=p}\) czyli \(\displaystyle{ a= \frac{p}{2} \vee b=\frac{p}{2}}\), co jest sprzeczne, bo \(\displaystyle{ \frac{p}{2} \in \mathbb Q }\). Czyli takie liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) nie istnieją, czy coś robię źle? Jak robię bardzo źle, to proszę usunąć mój post.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2020, o 09:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: liczby niewymierne

Post autor: Jan Kraszewski »

Niepokonana pisze: 22 lip 2020, o 00:59Skąd Pan doktor wiedział, że tak to trzeba zrobić?
Lata praktyki... :)
Niepokonana pisze: 22 lip 2020, o 00:59Nie wiem, czy dobrze myślę, ale z tego według mnie wynika, że nie. Chyba źle myślę.
Dobrze myślisz, ale źle uzasadniasz.
Niepokonana pisze: 22 lip 2020, o 00:59Bo dla \(\displaystyle{ a+b}\) mamy \(\displaystyle{ a=-b+p }\), gdzie \(\displaystyle{ q\in \mathbb Q}\), co jest oczywiście symetryczne, więc \(\displaystyle{ b=-a+p}\) gdzie \(\displaystyle{ p\in \mathbb Q}\). A dla \(\displaystyle{ a-b}\) mamy \(\displaystyle{ a=b+p}\), gdzie \(\displaystyle{ p\in \mathbb Q}\) lub \(\displaystyle{ b=a+p}\) gdzie \(\displaystyle{ p\in \mathbb Q}\).
Czyli
\(\displaystyle{ p\in \mathbb Q}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=-b+p \\ a=b+p \end{cases} \vee \begin{cases} b=-a+p \\ b=a+p \end{cases} }\)
Używasz literki \(\displaystyle{ p}\) w dwóch różnych znaczeniach, a tak nie wolno (na początku użyłaś \(\displaystyle{ q}\), ale zapomniałaś o tym).

Ponieważ suma i różnica liczb wymiernych oraz połowa liczby wymiernej są liczbami wymiernymi, więc gdyby liczby \(\displaystyle{ a+b, a-b}\) były wymierne, to wymierne byłyby także liczby \(\displaystyle{ a=\frac{(a+b)+(a-b)}{2}}\) i \(\displaystyle{ b=\frac{(a+b)-(a-b)}{2}}\), co daje sprzeczność z wyjściowym założeniem.

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: liczby niewymierne

Post autor: Niepokonana »

Z tymi literkami się pomyliłam, ale wystarczy w odpowiednich miejscach zamienić \(\displaystyle{ p}\) na \(\displaystyle{ q}\) i będzie dobrze.
A bo Pan doktor po prostu zapisał liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\), używając tylko wyrażeń \(\displaystyle{ a+b}\) i \(\displaystyle{ a-b}\).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34218
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5197 razy

Re: liczby niewymierne

Post autor: Jan Kraszewski »

Niepokonana pisze: 22 lip 2020, o 15:15 Z tymi literkami się pomyliłam, ale wystarczy w odpowiednich miejscach zamienić \(\displaystyle{ p}\) na \(\displaystyle{ q}\) i będzie dobrze.
No ale to za mało, musisz jeszcze napisać rozumowanie, bo Twoja dotychczasowa sprzeczność wynikała z błędnych oznaczeń.

JK
ODPOWIEDZ