Układ trzech kongurencji

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
wesky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 13 maja 2020, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
wiek: 26
Podziękował: 3 razy

Układ trzech kongurencji

Post autor: wesky »

Hej. Nie potrafię zabrać się za taki układ trzech kongruencji

\(\displaystyle{ \begin{cases} 4{x} = 3 (\bmod 5) \\ x = 6 (\bmod 8)\\ 9{x} = 8(\bmod 13) \end{cases}}\)

Jak doprowadzić do postaci z samym \(\displaystyle{ x}\) po lewej stronie równania ?
Wiem , że w sytuacji gdy moduły są względnie pierwsze można zastosować Chińskie twierdzenie o resztach.

Z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2020, o 16:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11406
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Układ trzech kongurencji

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ x \equiv 27 x \equiv 24 (\bmod 13)}\)
Ostatnio zmieniony 22 cze 2020, o 20:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Układ trzech kongurencji

Post autor: Janusz Tracz »

Z drugiego równania wynika, że \(\displaystyle{ x=6+8n}\) kładąc to do równania pierwszego dostanę, że \(\displaystyle{ 4(6+8n)\equiv 3 \bmod 5}\) co można zapisać równoważenie \(\displaystyle{ 2n \equiv 4 \bmod 5}\), mnożąc stronami przez \(\displaystyle{ 3}\) dostajemy, że \(\displaystyle{ n \equiv 2 \bmod 5}\) zatem \(\displaystyle{ n=2+5k}\) zatem \(\displaystyle{ x=6+8\left( 2+5k\right)= 22+40k}\), wkładam to teraz do trzeciego równania co daje, że \(\displaystyle{ 9\left( 22+40k\right) \equiv 8 \bmod 13}\) a to upraszcza się do \(\displaystyle{ 9k \equiv 5 \bmod 13}\) a to pomnożone przez \(\displaystyle{ 3}\) da nam, że \(\displaystyle{ k \equiv 2 \bmod 13}\) czyli \(\displaystyle{ k=2+13\ell}\) a zatem \(\displaystyle{ x= 22+40\left( 2+13\ell\right) = 102+520\ell }\) dla \(\displaystyle{ \ell\in\NN}\) są rozwiązaniami.
ODPOWIEDZ