Liczby względnie pierwsze

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Liczby względnie pierwsze

Post autor: Iza8723 »

Mam sprawdzić czy liczby \(\displaystyle{ 7n+4 , 5n+3}\) są względnie pierwsze. Korzystam z algorytmu Euklidesa, aby pokazać czy \(\displaystyle{ NWD(7n+4,5n+3)=1}\).
Moje pytanie czy dobrze to rozpisałam?
\(\displaystyle{ 7n+4/5n+3=1}\) reszty \(\displaystyle{ 2n+1}\)
\(\displaystyle{ 5n+3/2n+1=2 }\) reszty \(\displaystyle{ n+1}\)
\(\displaystyle{ 2n+1/n+1=1}\) reszty \(\displaystyle{ n}\)
\(\displaystyle{ n+1/n=1}\) reszty \(\displaystyle{ 1 }\)
Zatem ostatnia niezerowa reszta to 1 , więc liczby te są względnie pierwsze?
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: Liczby względnie pierwsze

Post autor: Gosda »

Nie jestem pewien, co oznacza ukośnik - chyba nie dzielenie? Jeśli tak miało być, to brakuje nawiasów. Wniosek poprawny poza tym.
Iza8723
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 22 kwie 2020, o 19:01
Płeć: Kobieta
wiek: 18
Podziękował: 9 razy

Re: Liczby względnie pierwsze

Post autor: Iza8723 »

Tak , to miało być dzielenie , dopiszę nawiasy . Czy dobrze podzieliłam, bo mam wątpliwości?
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: Liczby względnie pierwsze

Post autor: Gosda »

Wykonałem niezależnie od Ciebie rachunki, u mnie to wygląda tak samo - plus minus notacja.
ODPOWIEDZ