Równanie z liczbami pierwszymi

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
witcher77
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 lip 2019, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wijewo
Podziękował: 2 razy

Równanie z liczbami pierwszymi

Post autor: witcher77 »

Znaleźć wszystkie takie rozwiązania równania
\(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2}\),
gdzie \(\displaystyle{ a, b\in \ZZ_+}\) oraz, że liczby \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ c}\) są pierwsze, a liczba \(\displaystyle{ b}\) jest iloczynem co najwyżej czterech liczb pierwszych.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2020, o 17:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: Równanie z liczbami pierwszymi

Post autor: Gosda »

Już Euklides wiedział, że rozwiązania tego równania dane są parametrycznie: \(a = m^2 - n^2, b = 2mn, c = m^2 + n^2\). Skoro \(a = (m-n)(m+n)\) jest liczbą pierwszą, to \(m - n = 1\) lub równoważnie \(m = n+1\). Jesteś w stanie to dalej pociągnąć?
witcher77
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 30 lip 2019, o 20:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wijewo
Podziękował: 2 razy

Re: Równanie z liczbami pierwszymi

Post autor: witcher77 »

Tak, wydaje mi się, że już dam radę - dzięki.
ODPOWIEDZ