równanie z NWW i NWD
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11373
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3153 razy
- Pomógł: 747 razy
równanie z NWW i NWD
Dla jakich \(\displaystyle{ n}\) równanie ma rozwiązanie: \(\displaystyle{ \frac{1}{a}+ \frac{1}{b}+ \frac{n}{NWW(a,b)}= \frac{1}{NWD(a,b)}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: równanie z NWW i NWD
Jeżeli trójka `(a,b,n)` spełnia równanie, to trójka `(a/{NWD(a,b)},b/{NWD(a,b)},n)` też je spełnia, więc możemy założyć, że `NWD(a,b)=1`
Wtedy nasz równanie przybiera postać
`1/a+1/b+n/{ab}=1`.
Tożsamość
`1/a+1/b+{(a-1)(b-1)-1}/{ab}=1` pokazuje, że `n` musi być postaci `n=(a-1)(b-1)-1`, gdzie `(a,b)=1`.
Dodano po 15 minutach 18 sekundach:
Weźmy `n=15`. Mamy `15=2\cdot 8-1=4\cdot 4-1`, co odpowiada parom `(a,b)=(3,9)` oraz `(a,b)=(5,5)` i żadna z nich nie spełnia warunki względnej pierwszości. Liczna `15` zatem nie da się przedstawić w szukanej postaci, więc nie istnieje trójka `(a,b,15)` spełniająca równanie.
Wtedy nasz równanie przybiera postać
`1/a+1/b+n/{ab}=1`.
Tożsamość
`1/a+1/b+{(a-1)(b-1)-1}/{ab}=1` pokazuje, że `n` musi być postaci `n=(a-1)(b-1)-1`, gdzie `(a,b)=1`.
Dodano po 15 minutach 18 sekundach:
Weźmy `n=15`. Mamy `15=2\cdot 8-1=4\cdot 4-1`, co odpowiada parom `(a,b)=(3,9)` oraz `(a,b)=(5,5)` i żadna z nich nie spełnia warunki względnej pierwszości. Liczna `15` zatem nie da się przedstawić w szukanej postaci, więc nie istnieje trójka `(a,b,15)` spełniająca równanie.