Znajdź rozkład na czynniki pierwsze następujących liczb:
a) \(\displaystyle{ 443}\)
b) \(\displaystyle{ 11 \; 849}\)
c) \(\displaystyle{ 6 \; 967 \; 664}\)
d) \(\displaystyle{ 61 \; 930 \; 099}\)
Wiem, że pierwsza liczba jest liczbą pierwszą udało mi się to wykazać z algorytmu Eratostenesa.
Z cech podzielności widać, że liczba z punktu c) jest podzielna przez \(\displaystyle{ 4}\), a zatem: \(\displaystyle{ 6 \; 967 \; 664 = 4 \cdot 1 741 916}\) sytuacja się powtarza: \(\displaystyle{ 6 \; 967 \; 664 = 4 \cdot 4 \cdot 435 479}\) Zauważmy, że \(\displaystyle{ 660^2 - 11^2 = 435 479}\), więc jest równe: \(\displaystyle{ (660-11)(660+11) = 649 \cdot 671}\)
A potem już łatwo z sita Eratostenesa: \(\displaystyle{ 649 = 11 \cdot 59}\), \(\displaystyle{ 660 = 11 \cdot 61}\)
Zatem: \(\displaystyle{ 6 \; 967 \; 664 = 2^4 \cdot 11^2 \cdot 59 \cdot 61}\)
Natomiast nie mam pomysłu na pozostałe liczby, męczenie się z algorytmem Eratostenesa, to katorga (?) - z algorytmu Fermata też nie udało mi się nic ciekawego wyznaczyć. Pomyślałem sobie, że można próbować kolejno dzielić przez liczby pierwsze (czyli sito), ale pomyślałem sobie - co jeśli nie miałbym kalkulatora, a to jest iloczyn dwóch dużych liczb? Więc zamiast ryzykować - spytam: Czy jest jakiś sposób na wyznaczenie takiego rozkładu?
Znajdź rozkład na czynniki pierwsze liczb
- Gosda
- Użytkownik
- Posty: 340
- Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oulu
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 60 razy
Re: Znajdź rozkład na czynniki pierwsze liczb
Ja bym jednak spróbował dzielić przez małe liczby, \(61930099 = 7 \cdot 11^3 \cdot 17^2 \cdot 23\) ma same małe dzielniki pierwsze. Nie ma nic wstydliwego w zrobieniu odrobiny rachunków, szczególnie że dwa pierwsze czynniki można zgadnąć cechami podzielności (mało znane, ale są).
Swoją drogą, sito tam na początku to przesada, można elementarniej: \( 660^2 - 11^2 = 11^2 \cdot (60^2 - 1) = 11^2 \cdot 59 \cdot 61 \).
Swoją drogą, sito tam na początku to przesada, można elementarniej: \( 660^2 - 11^2 = 11^2 \cdot (60^2 - 1) = 11^2 \cdot 59 \cdot 61 \).