Element rozkładalny

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
mela1015
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 28 paź 2018, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 16 razy

Element rozkładalny

Post autor: mela1015 »

Dlaczego \(\displaystyle{ 44}\) w \(\displaystyle{ \ZZ \left[ \frac{1}{11} \right]}\) jest elementem rozkładalnym?
\(\displaystyle{ 44=2 \cdot 2 \cdot 11}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{11} \in \ZZ \left[ \frac{1}{11} \right]}\)

\(\displaystyle{ \frac{1}{2} }\) nie należy do \(\displaystyle{ \ZZ \left[ \frac{1}{11} \right]}\)

skoro jeden element jest odwracalny a drugi element jest nieodwracalny to nie powinno być tak że \(\displaystyle{ 44}\) jest nierozkładalne?
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2020, o 13:15 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Element rozkładalny

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ 44 = 2 \cdot 22}\) jest przedstawieniem w postaci iloczynu dwóch elementów nieodwracalnych.
ODPOWIEDZ