Równania kongruencji

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Pogryziony
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 kwie 2020, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22

Równania kongruencji

Post autor: Pogryziony »

Witajcie,
Mam ogromny problem z rozwiązaniem układów kongruencji. Niestety mam to na szybko do zrobienia, więc byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś dał radę, pomóc chociaż z częścią zadań.

Znajdź rozwiązanie układu kongruencji:
1)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x ≡ 5 \pmod{31}\\ x ≡ 5 \pmod{42}
\end{cases} }\)

2)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x ≡ 3 \pmod{20}\\x ≡ 5 \pmod{3}
\end{cases} }\)

3)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x ≡ 1 \pmod{11}\\x ≡ 1 \pmod{6}
\end{cases} }\)

4)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x ≡ 5 \pmod{31}\\x ≡ 9 \pmod{9}
\end{cases} }\)

5)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x ≡ 2 \pmod{37}\\x ≡ 3 \pmod{10}
\end{cases} }\)

6)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x ≡ 3 \pmod{31}\\x ≡ 0 \pmod{3}
\end{cases} }\)

7)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x ≡ 7 \pmod{22}\\x ≡ 5 \pmod{29}
\end{cases} }\)


Bardzo proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2020, o 22:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Równania kongruencji

Post autor: kerajs »

Pogryziony pisze: 25 kwie 2020, o 21:58 Niestety mam to na szybko do zrobienia, więc byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś dał radę, pomóc chociaż z częścią zadań.
Spoko, kilka zgadnę:


1)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x ≡ 5 \pmod{31}\\ x ≡ 5 \pmod{42}
\end{cases} \\
x=31 \cdot 42 \cdot k+5}\)


3)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x ≡ 1 \pmod{11}\\x ≡ 1 \pmod{6}
\end{cases} \\
x=11 \cdot 6 \cdot k+1}\)


6)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x ≡ 3 \pmod{31}\\x ≡ 0 \pmod{3}
\end{cases}\\
x=31 \cdot 3 \cdot k+3
}\)
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Równania kongruencji

Post autor: JHN »

Pogryziony pisze: 25 kwie 2020, o 21:58 2)
\(\displaystyle{ \begin{cases}x ≡ 3 \pmod{20}\\x ≡ 5 \pmod{3}
\end{cases} }\)
Bardzo elementarnie:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=20n+3\\ x=3m+5\end{cases} \wedge n,m\in\ZZ\\
20n+3=3m+5\\
m=6n+\frac{2n-2}{3}}\)

"dobrze się liczy" dla \(\displaystyle{ n=1,4,7,\cdots, 3k+1}\)
\(\displaystyle{ x=20\cdot(3k+1)+3=60k+23}\)

Pozostałe - analogicznie

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ