Oblicz ile dzielników ma dany element
a) \(\displaystyle{ 40+40i}\) w \(\displaystyle{ \ZZ \left[i \right] }\)
Próbowałam to rozpisać i wyszło, że
\(\displaystyle{ 40+40i = 5 \cdot 2^3(1+i)}\)
\(\displaystyle{ 40+40i = (2+i)(2-i)(1-i)^7}\) czyli mamy \(\displaystyle{ 4 \cdot 228 = 128}\) dzielników
Czy dobrze to rozumiem? Czy gdzieś popełniłam błąd, niestety w książce jest odpowiedź \(\displaystyle{ 120}\).
b) \(\displaystyle{ 84-12i \sqrt{2} }\) w \(\displaystyle{ \ZZ \left[i \sqrt{2} \right] }\)
czy w tym przypadku
\(\displaystyle{ 84-12i \sqrt{2} = 2^2 \cdot 3(7-i \sqrt{2}) }\)
Jak tutaj mogę rozpisać \(\displaystyle{ 2}\)? Mogę to zapisać jako \(\displaystyle{ (i \sqrt{2} )^4 }\)?
Dzielniki
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Dzielniki
a) Ten rozkład na końcu jest błędny. Mamy
\(\displaystyle{ 40+40i=5\cdot 2^{3}\cdot (1+i)}\), to się zgadza, ale to się nie równa temu, co napisałeś, lecz
\(\displaystyle{ (2+i)^{1}(2-i)^{1}(1+i)^{4}(1-i)^{3}}\)
\(\displaystyle{ 40+40i=5\cdot 2^{3}\cdot (1+i)}\), to się zgadza, ale to się nie równa temu, co napisałeś, lecz
\(\displaystyle{ (2+i)^{1}(2-i)^{1}(1+i)^{4}(1-i)^{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 28 paź 2018, o 22:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 16 razy