modulo 23?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Kera
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

modulo 23?

Post autor: Kera »

skoro \(\displaystyle{ 10 ^{100000000} \bmod 23 = 10}\), to dlaczego \(\displaystyle{ 10 ^{1000000000} \bmod 23}\) jest równe \(\displaystyle{ 10 ^{10} \bmod 23 = 16 }\) a nie \(\displaystyle{ 7}\),( \(\displaystyle{ 7}\) jest poprawne).
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2020, o 22:56 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: modulo 23?

Post autor: Gosda »

Zauważ, że \(\displaystyle{ 10^{22} \equiv 1 \pmod {23}}\) oraz \(\displaystyle{ 100000000 = 4545454 \cdot 22 + 12}\), więc \(\displaystyle{ 10 ^{100000000} \equiv 10^{12} \equiv 13 \pmod {23}}\).

Dalej, \(\displaystyle{ 10 ^{1000000000} \equiv 10^{45454545 \cdot 22 + 10} \equiv 10^{10} \equiv 16 \pmod {23}}\). Nie do końca rozumiem Twoje rozumowanie / problem.
Kera
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

Re: modulo 23?

Post autor: Kera »

Czyli \(\displaystyle{ 10 ^{100000000} \bmod 23 = 13}\), a nie \(\displaystyle{ 10}\)?
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2020, o 22:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: modulo 23?

Post autor: Gosda »

No tak.

Kod: Zaznacz cały

10^10 = 16
10^100 = 13
10^1000 = 16
10^10000 = 13
10^100000 = 16
10^1000000 = 13
10^10000000 = 16
10^100000000 = 13
10^1000000000 = 16
10^10000000000 = 13
10^100000000000 = 16
10^1000000000000 = 13
10^10000000000000 = 16
10^100000000000000 = 13
10^1000000000000000 = 16
10^10000000000000000 = 13
10^100000000000000000 = 16
10^1000000000000000000 = 13
10^10000000000000000000 = 16
ODPOWIEDZ