Porównywanie.

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
xdominika
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 14 lis 2019, o 22:59
Płeć: Kobieta
wiek: 19
Podziękował: 23 razy

Porównywanie.

Post autor: xdominika »

Jak porównać \(\displaystyle{ 3^{2019} }\) i \(\displaystyle{ 2^{2018}+2^{4037} }\). Próbowałam wyłączać przed nawias, dzielić oraz z logarytmami. Robiłam kiedyś takie zadania, ale za nic w świecie nie mogę sobie tego przypomnieć i jak to formalnie zapisać. Jedynie co to domyślam się, że druga jest większa od pierwszej.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Re: Porównywanie.

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ \frac{2^{4037}}{3^{2019}}=\frac{4^{2018}\cdot 2}{3^{2018}\cdot 3}=...}\)
ODPOWIEDZ