Wymierność potęgi

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Wymierność potęgi

Post autor: 41421356 »

Korzystając z faktu, iż \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) jest liczbą niewymierną uzasadnić, że istnieją takie liczby niewymierne \(\displaystyle{ a}\) oraz \(\displaystyle{ b}\), że liczba \(\displaystyle{ a^b}\) jest liczbą wymierną.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Wymierność potęgi

Post autor: kerajs »

np:
\(\displaystyle{ a=2 ^{ \sqrt{2} } \\
b= \sqrt{2} }\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wymierność potęgi

Post autor: a4karo »

kerajs pisze: 1 mar 2020, o 14:57 np:
\(\displaystyle{ a=2 ^{ \sqrt{2} } \\
b= \sqrt{2} }\)
To najpierw trzeba pokazać, że `a` jest niewymierne.

Lepiej tak: "\(a=\sqrt2^{\sqrt2}, b=\sqrt2\)

Wtedy albo `a` jest wymierne albo \(a^b=2\) jest.
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Wymierność potęgi

Post autor: 41421356 »

Dziękuję za wskazówki i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Wymierność potęgi

Post autor: mol_ksiazkowy »

:arrow: \(\displaystyle{ a = \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ b = \log_{2} 9 }\)
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Wymierność potęgi

Post autor: 41421356 »

a4karo pisze: 1 mar 2020, o 15:13
kerajs pisze: 1 mar 2020, o 14:57 np:
\(\displaystyle{ a=2 ^{ \sqrt{2} } \\
b= \sqrt{2} }\)
To najpierw trzeba pokazać, że `a` jest niewymierne.

Lepiej tak: "\(a=\sqrt2^{\sqrt2}, b=\sqrt2\)

Wtedy albo `a` jest wymierne albo \(a^b=2\) jest.

A tak jeszcze zapytam, skąd wiadomo, że wymierna jest jedna wartość, bądź druga?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Re: Wymierność potęgi

Post autor: mol_ksiazkowy »

to działa, gdyż \(\displaystyle{ ( \sqrt{2}^{ \sqrt{2} } )^{ \sqrt{2} }= 2}\)...
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Wymierność potęgi

Post autor: 41421356 »

Niestety nie rozumiem nadal w jaki sposób ta wskazówka miałaby odpowiadać na moje pytanie.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wymierność potęgi

Post autor: a4karo »

Jeżeli `a` jest wymierna, to liczby. \(b, b\) są szukana parą. A jak nie, to szukana parą jest `a, b`
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wymierność potęgi

Post autor: Jan Kraszewski »

Przykład a4karo to znany przykład skuteczności zasady wyłączonego środka. A Twoje kłopoty biorą się zapewne stąd, że nie wiesz, która para liczb spełnia Twoje oczekiwania. Ale zauważ, że polecenie nie brzmiało "wskaż dwie liczby niewymierne \(\displaystyle{ a,b}\) takie, że liczba \(\displaystyle{ a^b}\) jest wymierna", tylko "uzasadnij, że istnieją dwie liczby niewymierne \(\displaystyle{ a,b}\) takie, że liczba \(\displaystyle{ a^b}\) jest wymierna".

JK
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Wymierność potęgi

Post autor: a4karo »

W rzeczywistości liczba \(\sqrt{2}^{\sqrt{2}}\) jest niewymierna.
Wynika to z tw. Gelfonda-Schneidera

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Gelfond%E2%80%93Schneider_theorem
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Wymierność potęgi

Post autor: 41421356 »

To twierdzenie znam, ta liczba jako pierwiastek kwadratowy ze stałej Gelfonda-Schneidera jest liczbą przestępną. Muszę zatem bardziej zgłębić się w zasadę wyłączonego środka. Przyznam ponadto, że bardzo ucząca dla mnie wymiana zdań nastąpiła. Dziękuję bardzo Wszystkim za udział w niej.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Wymierność potęgi

Post autor: Jan Kraszewski »

41421356 pisze: 1 mar 2020, o 19:57Muszę zatem bardziej zgłębić się w zasadę wyłączonego środka.
Nie wiem, czy jest dużo do zgłębiania... Zasadę wyłączonego środka (czyli \(\displaystyle{ p\lor\neg p}\)) stosujemy często i zazwyczaj odruchowo, bo to na niej opiera się logika klasyczna. To zastosowanie jest po prostu nieco mniej intuicyjne.

JK
41421356
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 541
Rejestracja: 11 maja 2016, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 497 razy
Pomógł: 5 razy

Re: Wymierność potęgi

Post autor: 41421356 »

Chyba za bliski jestem podejściu intuicjonistycznemu w logice :wink:
ODPOWIEDZ