Znajdowanie sum

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Klaing
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 28 sty 2020, o 22:34
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 3 razy

Znajdowanie sum

Post autor: Klaing »

Dzień dobry, szukam wskazówek jak odpowiedzieć na coś takiego?

Podaj procedurę znajdowania sum \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}
w(k) }\)
gdzie \(\displaystyle{ w(k)}\) jest pewnym wielomianem.

Myślałem nad czymś takim ale nie wiem na ile jest to poprawne
\(\displaystyle{
W(k)=a_n k^n +a_{n−1}k^{n−1}+...+a_1 k+a_0
}\)

\(\displaystyle{
S= a_n \sum_{k=1}^{n} k^n + a_{n-1} \cdot \sum_{k=1}^{n} k^{n-1} + .......}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Znajdowanie sum

Post autor: Janusz Tracz »

Podaj procedurę znajdowania sum
Ale jaką procedurę? Algorytm? Jawny wzór? Trochę niejasne jest dla mnie takie polecenie. Jest coś takiego jak

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Faulhaber%27s_formula
pozwala zapisać sumy postaci \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k^p }\) w jawnej postaci. Ale dla małych \(\displaystyle{ p}\) można dojść do tego metodą zaburzania sumy np. \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n}k^2 }\) można wyznaczyć wyznaczając \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} \left( k+1\right)^3-k^3 }\) na dwa sposoby teleskopowaniem i rozpisując. Podobnie postępując można otrzymać wynik dla kolejnych \(\displaystyle{ p}\) (pod warunkiem, że znamy wyniki dla \(\displaystyle{ 1,2,3,...,p-1}\)). To w sumie jest opis algorytmu tylko, że rekurencyjnego.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2020, o 23:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ