o funkcji Pi

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Brombal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 20 razy

o funkcji Pi

Post autor: Brombal »

Dla ciągu liczb pierwszych \(\displaystyle{ p _{i}}\)
oraz ciągu
\(\displaystyle{ a _{0} = \frac{1}{p _{0} } }\)
\(\displaystyle{ a _{n} = \frac{a _{n-1}(p _{n}-1)+1 }{p _{n} } }\)
\(\displaystyle{ \pi (p _{n} !)=\left\lfloor(1-a _{n} )p _{n} ! \right\rfloor - (\pi (\left\lfloor \sqrt{p!} \right\rfloor)- \pi (p)) ^{2} }\)

Takie cóś ;-)
da się jakoś wyciągnąć z tego funkcje \(\displaystyle{ \pi (n)}\)?

Dodano po 2 minutach 21 sekundach:
Można prosić o przeniesienie do właściwego działu?
ODPOWIEDZ