Zasada skwantowania

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Zasada skwantowania

Post autor: Bran »

Udowodnić, że jeżeli liczby całkowite \(\displaystyle{ a,b}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ a>b}\), to \(\displaystyle{ a \ge b+1.}\)

No i mam pomysł, bo łatwo można wykazać ograniczenie \(\displaystyle{ 0 < a - b < 1}\), a ponieważ \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) są całkowite, to \(\displaystyle{ a-b}\) jest całkowite, dostajemy więc sprzeczność.

Tylko mam następujące problemy:

1. Boję się, że skorzystałem z faktu, który jest wykazywany z zasady skwantowania (nie wiem jak wykazać wewnętrzność odejmowania w zbiorze liczb całkowitych).
2. Zadanie pojawiło się przy zasadzie minimum, więc domyślam się, że trzeba ją wykorzystać, tylko nie wiem jak to zrobić, bo przecież zasada minimum dotyczy liczb naturalnych, a tutaj mamy liczby całkowite.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Zasada skwantowania

Post autor: Dasio11 »

Czym są w tym kontekście liczby całkowite i jak zdefiniowane są \(\displaystyle{ \le}\) oraz \(\displaystyle{ +}\) ?
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Zasada skwantowania

Post autor: Bran »

Autor założył, że czytelnik jest dobrze zaznajomiony ze zbiorem liczb całkowitych \(\displaystyle{ \ZZ = \left\{ \ldots, -3,-2,-1,0,1,2,3,\ldots\right\} }\)

\(\displaystyle{ \le}\) nie zostało formalnie wprowadzone, podejrzewam, że to relacja nie większości znana ze szkoły.
Podobnie dodawanie jest działaniem znanym ze szkoły.
ODPOWIEDZ