Mam kongruencje:
\(\displaystyle{ 19^{2018} \equiv 2^{2018} \pmod{17}}\)
oraz
\(\displaystyle{ 21^{19} \equiv 21 \pmod{19}}\)
z czego pierwszy jest fałszem a drugi prawdą
Czy zna ktoś sposób na tego typu zadania? Wiem na czym polega kongruencja. Na początku myślałem, że drugie jest prawdziwe, bo podstawa potęgi jest taka sama, ale nie ma to sensu. Poza tym dla modulo innego niż \(\displaystyle{ 19}\) kongruencja już nie zachodzi. Nie widze tu tez możliwości wykorzystania żadnego twierdzenia Fermata czy Wilsona.
Kongruencje (modulo) na potęgach
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 lut 2020, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 3 razy
Kongruencje (modulo) na potęgach
Ostatnio zmieniony 4 lut 2020, o 22:55 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \pmod.
Powód: Poprawa wiadomości: \pmod.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4073
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Kongruencje (modulo) na potęgach
Z tw Fermata mamy \(\displaystyle{ 21^{18}\equiv 1 \mod 19}\) zatem druga kongruencja jest prawdziwa.Nie widze tu tez możliwości wykorzystania żadnego twierdzenia Fermata
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 lut 2020, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 20
- Podziękował: 3 razy
Re: Kongruencje (modulo) na potęgach
Rzeczywiście, nie wpadłem na to, dziękuję!Janusz Tracz pisze: ↑4 lut 2020, o 21:45Z tw Fermata mamy \(\displaystyle{ 21^{18}\equiv 1 \mod 19}\) zatem druga kongruencja jest prawdziwa.Nie widze tu tez możliwości wykorzystania żadnego twierdzenia Fermata
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4073
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Kongruencje (modulo) na potęgach
A jeśli chodzi o pierwszą to:
\(\displaystyle{ 19^{n}\equiv (17+2)^n \equiv 17 \cdot \left( ...\right)+2^n\equiv 2^n \mod 17 }\)
Dodano po 2 minutach 38 sekundach:
Tw. Wilsona relatywnie rzadko się się wykorzystuje w tych zadania (no chyba, że jesteś w dziele kongruencje z Wilsonem...) więc to trochę subiektywna opinia ale na pewno obiektywnie stwierdzić można, że warto znać dwumian Newtona. Dowód jak wyżej.
\(\displaystyle{ 19^{n}\equiv (17+2)^n \equiv 17 \cdot \left( ...\right)+2^n\equiv 2^n \mod 17 }\)
Dodano po 2 minutach 38 sekundach:
Tw. Wilsona relatywnie rzadko się się wykorzystuje w tych zadania (no chyba, że jesteś w dziele kongruencje z Wilsonem...) więc to trochę subiektywna opinia ale na pewno obiektywnie stwierdzić można, że warto znać dwumian Newtona. Dowód jak wyżej.