Liczba postaci 1/n

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
motyweks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 29 sty 2020, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18

Liczba postaci 1/n

Post autor: motyweks »

Korzystając z faktu, że dla danej liczby rzeczywistej istnieje zawsze większa od niej liczba naturalna udowodnić, że w każdym przedziale
\(\displaystyle{ (0, a),}\) gdzie \(\displaystyle{ a > 0}\) istnieje liczba postaci \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\), gdzie \(\displaystyle{ n}\) jest liczbą naturalną.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2020, o 20:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4068
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1393 razy

Re: Liczba postaci 1/n

Post autor: Janusz Tracz »

Dla każdego \(\displaystyle{ a>0}\) istnieje \(\displaystyle{ N=\left[ \frac{1}{a}\right]+1 }\) od którego (tj. \(\displaystyle{ n>N}\)) spełniona będzie nierówność \(\displaystyle{ 0< \frac{1}{n}<a }\).

Dodano po 4 minutach 25 sekundach:
Albo z

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Aksjomat_Archimedesa
. Dla każdej pary \(\displaystyle{ a,b}\) liczb rzeczywistych dodatnich istnieje \(\displaystyle{ n}\) takie, że \(\displaystyle{ a<nb}\). Kładziemy szczególny przypadek \(\displaystyle{ a=1}\) praz \(\displaystyle{ b=a \leftarrow \text{ to z zadania}}\) i mamy \(\displaystyle{ 1<na}\) czyli \(\displaystyle{ \frac{1}{n}<a }\). A to, że \(\displaystyle{ \frac{1}{n}>0 }\) jest oczywiste. Zatem liczba \(\displaystyle{ \frac{1}{n} }\) jest w rozważanym przedziale.
motyweks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 29 sty 2020, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
wiek: 18

Re: Liczba postaci 1/n

Post autor: motyweks »

Tylko tyle wystarczy? Jeśli tak to bardzo dziękuję :D
ODPOWIEDZ