Podzielność i niepodzielność
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Podzielność i niepodzielność
Udowodnić, że istnieje nieskończenie wiele \(\displaystyle{ n}\) takich, że \(\displaystyle{ n }\) dzieli \(\displaystyle{ 2^{2^n+1}+ 1}\), ale nie dzieli \(\displaystyle{ 2^n+1}\).
Ostatnio zmieniony 28 sty 2020, o 19:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Podzielność i niepodzielność
my , że \(\displaystyle{ (2,n)=1}\)
z prostych przyczyn
załóżmy, że n nie dzieli \(\displaystyle{ 2^n+1}\)
ze wzoru teraz:
(*)\(\displaystyle{ 2^{2^n+1}+1=(2+1)(2^{2^n}-2^{2^n-1}+2^{2^n-2}-...+1)=3(2^{2^n}-2^{2^n-1}+2^{2^n-2}-...+1)}\)
załóżmy , że:
\(\displaystyle{ 2^n+1=k\varphi(n)+s , s< \varphi(n) , r=\varphi(n)}\)
\(\displaystyle{ \varphi(n)}\) - to ilość liczb względnie pierwszych z n...
rozpiszmy nawias duży w (*):
\(\displaystyle{ (1-2+2^2-...+2^{r-1})+2^r(1-2+2^2-...+2^{r-1})+2^{2r}(1-2+2^2-...+2^{r-1})+...+2^{k-1}(1-2+2^2-...+2^{r-1})+2^{2^n}-2^{2^n-1}+2^{2^n-2}-...+2^{2^n-(s-1)}= \sum_{i=0}^{k-1}2^{i-1} \frac{1-2^r}{3} +2^{2^n}\left[ 1-2^{-1}+2^{-2}-... \pm 2^{-(s-1)}\right] }\)
W pierwszej sumie\(\displaystyle{ 2^r=2^{\varphi(n)}=1 \mod n}\)
drugi nawias:
\(\displaystyle{ \left[ 1-2^{-1}+2^{-2}-... \pm 2^{-(s-1)}\right] = \frac{1-(-2^{-1})^s}{3} }\)
jeżeli teraz przyjmiemy dla pewnych n takich, że:
\(\displaystyle{ s=ord_{n}(-2^{-1})}\)
czyli będziemy wybierać właśnie takie n...
to wtedy:
\(\displaystyle{ (-2^{-1})^s=1 , s<\varphi(n)}\)
Więc prawa suma właśnie dla takich n może być równa zero modulo n...
z prostych przyczyn
załóżmy, że n nie dzieli \(\displaystyle{ 2^n+1}\)
ze wzoru teraz:
(*)\(\displaystyle{ 2^{2^n+1}+1=(2+1)(2^{2^n}-2^{2^n-1}+2^{2^n-2}-...+1)=3(2^{2^n}-2^{2^n-1}+2^{2^n-2}-...+1)}\)
załóżmy , że:
\(\displaystyle{ 2^n+1=k\varphi(n)+s , s< \varphi(n) , r=\varphi(n)}\)
\(\displaystyle{ \varphi(n)}\) - to ilość liczb względnie pierwszych z n...
rozpiszmy nawias duży w (*):
\(\displaystyle{ (1-2+2^2-...+2^{r-1})+2^r(1-2+2^2-...+2^{r-1})+2^{2r}(1-2+2^2-...+2^{r-1})+...+2^{k-1}(1-2+2^2-...+2^{r-1})+2^{2^n}-2^{2^n-1}+2^{2^n-2}-...+2^{2^n-(s-1)}= \sum_{i=0}^{k-1}2^{i-1} \frac{1-2^r}{3} +2^{2^n}\left[ 1-2^{-1}+2^{-2}-... \pm 2^{-(s-1)}\right] }\)
W pierwszej sumie\(\displaystyle{ 2^r=2^{\varphi(n)}=1 \mod n}\)
drugi nawias:
\(\displaystyle{ \left[ 1-2^{-1}+2^{-2}-... \pm 2^{-(s-1)}\right] = \frac{1-(-2^{-1})^s}{3} }\)
jeżeli teraz przyjmiemy dla pewnych n takich, że:
\(\displaystyle{ s=ord_{n}(-2^{-1})}\)
czyli będziemy wybierać właśnie takie n...
to wtedy:
\(\displaystyle{ (-2^{-1})^s=1 , s<\varphi(n)}\)
Więc prawa suma właśnie dla takich n może być równa zero modulo n...