Witam wszystkich użytkowników. Mam pewien problem z zamianą liczb z systemu dziesiętnego na szesnastkowy. We wszystkich kursach uczą jak to zrobić gdy dzieląc liczbę przez 16 wychodzi reszta z tego dzielenia. Do tego etapu potrafię to zrobić. Natomiast na żadnym przykładzie nie jest sensownie pokazane jak to wyliczyć gdy nie ma reszty i na przykład chcielibyśmy zamienić liczbę 520 na system szesnastkowy. Nie chodzi mi oczywiście o sam wynik tylko o kolejne etapy procesu. Bo idąc moim tokiem rozumowania powinno wyjść szesnastkowo 200, a wychodzi 208...
Tutaj jest przykładowe rozwiązanie:
Step by step solution
Step 1: Divide (520)10 successively by 16 until the quotient is 0:
520/16 = 32, remainder is 8
32/16 = 2, remainder is 0
2/16 = 0, remainder is 2
Nie rozumiem dlaczego dzieląc 520/16 ma wyjść osiem reszty, skoro tutaj nie ma reszty i powinno być zero. Dla kogoś kto ogarnia temat to być może banalne pytanie, ale ja straciłem już na to bardzo dużo czasu. Dziękuję za wszelką pomoc. Pozdrawiam.
Konwersja liczb z systemu dziesiętnego na system szesnastkowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Konwersja liczb z systemu dziesiętnego na system szesnastkowy.
A sprawdźmy
\(\displaystyle{ 2 \cdot 16 ^{2} +0 \cdot 16 ^{1} +8 \cdot 16 ^{0} }\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot 256+8}\)
\(\displaystyle{ 512+8=520}\)
Wygląda na to, że problem jest w poglądzie iż 200(16) to 520(10)
\(\displaystyle{ 2 \cdot 16 ^{2} +0 \cdot 16 ^{1} +8 \cdot 16 ^{0} }\)
\(\displaystyle{ 2 \cdot 256+8}\)
\(\displaystyle{ 512+8=520}\)
Wygląda na to, że problem jest w poglądzie iż 200(16) to 520(10)
Re: Konwersja liczb z systemu dziesiętnego na system szesnastkowy.
No tak zgadzam się, że wynik jest 208, a nie 200 co wychodzi na sprawdzeniu. Ja po prostu nie rozumiem tej linijki i stąd cały problem:
"520/16 = 32, remainder is 8". Jak ktoś mi to wyjaśni to będę wdzięczny, bo dziś kolokwium
"520/16 = 32, remainder is 8". Jak ktoś mi to wyjaśni to będę wdzięczny, bo dziś kolokwium
-
- Użytkownik
- Posty: 22206
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Re: Konwersja liczb z systemu dziesiętnego na system szesnastkowy.
`520=32\cdot 16 + 8`
To nie jest prawda. `520` nie dzieli się przez `16`. Pewnie Ci się z `320` pomyliło.Nie rozumiem dlaczego dzieląc 520/16 ma wyjść osiem reszty, skoro tutaj nie ma reszty i powinno być zero