Suma i iloczyn

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11413
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Suma i iloczyn

Post autor: mol_ksiazkowy »

Liczby naturalne \(\displaystyle{ x_1,...x_{2020}}\) są takie, że \(\displaystyle{ x_1+...+x_{2020} = x_1...x_{2020}}\). Ile elementów może mieć zbiór \(\displaystyle{ X= \{ i : x_i = 1 \}}\) ?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Re: Suma i iloczyn

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ 2018 \cdot 1 +2 +2020=1^{2018} \cdot 2 \cdot 2020}\)
ODPOWIEDZ