Przesunięcia iloczynów
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Przesunięcia iloczynów
Niech \(\displaystyle{ p_1 < ... < p_n}\) będzie ciągiem liczb pierwszych. Udowodnić, że istnieje liczba naturalna \(\displaystyle{ k}\) taka, że \(\displaystyle{ k+ p_1...p_j}\) i \(\displaystyle{ p_1...p_n}\) są względnie pierwsze dla \(\displaystyle{ j=1, ..., n}\).
Ostatnio zmieniony 30 gru 2019, o 13:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Przesunięcia iloczynów
Zawsze można dobrać takie \(\displaystyle{ k}\), że \(\displaystyle{ k + p_1 \ldots p_j = p_1 \ldots p_n + 1}\). To raczej oczywiste, chyba, że jak zwykle czegoś nie widzę.
Wystarczy wykazać, że \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ n+1}\) dla dowolnego naturalnego \(\displaystyle{ n}\) są względnie pierwsze. Obydwa nie są wspólnie podzielne przez \(\displaystyle{ 2}\), bo gdy jedno jest, to drugie po podzieleniu musi mieć resztę \(\displaystyle{ 1}\). Analogicznie sprawa się ma z każdym większym potencjalnym dzielnikiem, więc liczby te muszą być względnie pierwsze.
Zatem zawsze istnieje taka liczba naturalna \(\displaystyle{ k}\), że \(\displaystyle{ k + p_1 \ldots p_j}\) i \(\displaystyle{ p_1 \ldots p_n}\) są względine pierwsze dla dowolnego \(\displaystyle{ j}\) t.ż. \(\displaystyle{ 1 \le j \le n}\).
Wystarczy wykazać, że \(\displaystyle{ n}\) i \(\displaystyle{ n+1}\) dla dowolnego naturalnego \(\displaystyle{ n}\) są względnie pierwsze. Obydwa nie są wspólnie podzielne przez \(\displaystyle{ 2}\), bo gdy jedno jest, to drugie po podzieleniu musi mieć resztę \(\displaystyle{ 1}\). Analogicznie sprawa się ma z każdym większym potencjalnym dzielnikiem, więc liczby te muszą być względnie pierwsze.
Zatem zawsze istnieje taka liczba naturalna \(\displaystyle{ k}\), że \(\displaystyle{ k + p_1 \ldots p_j}\) i \(\displaystyle{ p_1 \ldots p_n}\) są względine pierwsze dla dowolnego \(\displaystyle{ j}\) t.ż. \(\displaystyle{ 1 \le j \le n}\).
-
- Administrator
- Posty: 34285
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Przesunięcia iloczynów
Myślę, że pytającemu chodziło o jedno wspólne \(\displaystyle{ k}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ j}\), a nie o dobieranie dla każdego \(\displaystyle{ j}\) innego \(\displaystyle{ k}\).
JK
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Przesunięcia iloczynów
żeby było czytelniej pokażę swoją koncepcję dla konkretnych liczb o co mi chodzi , np:
\(\displaystyle{ p_{1}=3, p_{2}=5 , p_{3}=7 }\)
mamy udowodnić, że istnieje takie k, że:
\(\displaystyle{ (3+k,105)=1 , (3 \cdot 5+k,105)=1 , (3 \cdot 5 \cdot 7+k,105)=1 , k \neq 0}\)
Wystarczy szukać wśród mniejszych od 105...
Teraz zauważmy , że liczb względnie pierwszych z 105 będzie:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 4 \cdot 6=48}\)
Teraz określmy zmienną losową \(\displaystyle{ X_{k}}\)
W taki sposób:
\(\displaystyle{ X_{k}=1 \Leftrightarrow (3+k,105)=1 , (3 \cdot 5+k,105)=1 , (3 \cdot 5 \cdot 7+k,105)=1}\)
\(\displaystyle{ X_{k}=0}\) - w przeciwnych przypadkach...
Obliczmy sobie:
\(\displaystyle{ P(X_{k}=1)= \frac{48}{105} \cdot \frac{48}{105} \cdot \frac{48}{105} }\)
Teraz obliczmy wartość oczekiwaną zmiennej:
\(\displaystyle{ E( X_{k})= \frac{48^3}{105^3} }\)
a teraz zsumujmy po wszystkich k:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{104} E( X_{k})= \frac{48^3}{105^3} \cdot 104 \approx 9,93 \approx 10}\)
Policzyłem dla kilku wartości wychodzą wyniki ponad jeden , ale wychodzą też wartości oczekiwane ponad połowę , co i tak ponieważ wartość
oczekiwana jest liczbą naturalną powinno być jeden...
Taki jest mój pomysł na to zadanie , w ten sposób łatwo uogólniać dla większej ilości liczb pierwszych...
k dodajemy modularnie , modulo .: \(\displaystyle{ p_{1} p_{2}...p_{n} }\)
\(\displaystyle{ p_{1}=3, p_{2}=5 , p_{3}=7 }\)
mamy udowodnić, że istnieje takie k, że:
\(\displaystyle{ (3+k,105)=1 , (3 \cdot 5+k,105)=1 , (3 \cdot 5 \cdot 7+k,105)=1 , k \neq 0}\)
Wystarczy szukać wśród mniejszych od 105...
Teraz zauważmy , że liczb względnie pierwszych z 105 będzie:
\(\displaystyle{ 2 \cdot 4 \cdot 6=48}\)
Teraz określmy zmienną losową \(\displaystyle{ X_{k}}\)
W taki sposób:
\(\displaystyle{ X_{k}=1 \Leftrightarrow (3+k,105)=1 , (3 \cdot 5+k,105)=1 , (3 \cdot 5 \cdot 7+k,105)=1}\)
\(\displaystyle{ X_{k}=0}\) - w przeciwnych przypadkach...
Obliczmy sobie:
\(\displaystyle{ P(X_{k}=1)= \frac{48}{105} \cdot \frac{48}{105} \cdot \frac{48}{105} }\)
Teraz obliczmy wartość oczekiwaną zmiennej:
\(\displaystyle{ E( X_{k})= \frac{48^3}{105^3} }\)
a teraz zsumujmy po wszystkich k:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{104} E( X_{k})= \frac{48^3}{105^3} \cdot 104 \approx 9,93 \approx 10}\)
Policzyłem dla kilku wartości wychodzą wyniki ponad jeden , ale wychodzą też wartości oczekiwane ponad połowę , co i tak ponieważ wartość
oczekiwana jest liczbą naturalną powinno być jeden...
Taki jest mój pomysł na to zadanie , w ten sposób łatwo uogólniać dla większej ilości liczb pierwszych...
k dodajemy modularnie , modulo .: \(\displaystyle{ p_{1} p_{2}...p_{n} }\)
Ostatnio zmieniony 2 sty 2020, o 20:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.