Ukryta treść:
Przesunięta potęga
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Przesunięta potęga
Udowodnić, że \(\displaystyle{ 3^n+1}\) nie dzieli się przez \(\displaystyle{ 2^n}\) o ile \(\displaystyle{ n>1}\).
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Przesunięta potęga
\(\displaystyle{ 3^{2n}+1=\left( 3^2\right)^n+1=9^n+1=1^n+1=2 (mod 8) }\) - dla n parzystych
\(\displaystyle{ 3^{2n+1}+1=\left( 3^2\right)^n \cdot 3+1=9^n \cdot 3+1=3 \cdot 1^n+1=4 (mod 8) }\) - dla n nieparzystych
Znaczy, że najwyższa potęga dwójki , która dzieli.: \(\displaystyle{ 3^n+1}\) , jest druga
znaczy że: \(\displaystyle{ 2^n}\) nie dzieli \(\displaystyle{ 3^n+1}\) dla \(\displaystyle{ n>1}\)
Nad drugim przypadkiem jeszcze nie myślałem...ale może i będzie podobnie...
\(\displaystyle{ 3^{2n+1}+1=\left( 3^2\right)^n \cdot 3+1=9^n \cdot 3+1=3 \cdot 1^n+1=4 (mod 8) }\) - dla n nieparzystych
Znaczy, że najwyższa potęga dwójki , która dzieli.: \(\displaystyle{ 3^n+1}\) , jest druga
znaczy że: \(\displaystyle{ 2^n}\) nie dzieli \(\displaystyle{ 3^n+1}\) dla \(\displaystyle{ n>1}\)
Nad drugim przypadkiem jeszcze nie myślałem...ale może i będzie podobnie...
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Przesunięta potęga
Jeżeli \(\displaystyle{ m}\) ma dzielnik nieparzysty \(\displaystyle{ r}\) większy niż \(\displaystyle{ 1}\), to sprawa z uogólnieniem jest oczywista, wszak
\(\displaystyle{ (m+1)^{n}-1\equiv 0\pmod{r}}\), a więc \(\displaystyle{ (m+1)^{n}+1\equiv 2\pmod{r}}\), w szczególności \(\displaystyle{ r\nmid(m+1)^{n}+1}\), tymczasem \(\displaystyle{ r^{n}|m^{n}}\), tym bardziej \(\displaystyle{ r|m^{n}}\).
Niech więc \(\displaystyle{ m=2^{k}, \ k\in \NN^{+}, \ k>1}\), wówczas \(\displaystyle{ (m+1)^{n}+1\equiv 2\pmod{4}}\), tymczasem \(\displaystyle{ m^{n}\equiv 0\pmod{4}}\), więc \(\displaystyle{ m^{n}\nmid (m+1)^{n}+1}\).
\(\displaystyle{ (m+1)^{n}-1\equiv 0\pmod{r}}\), a więc \(\displaystyle{ (m+1)^{n}+1\equiv 2\pmod{r}}\), w szczególności \(\displaystyle{ r\nmid(m+1)^{n}+1}\), tymczasem \(\displaystyle{ r^{n}|m^{n}}\), tym bardziej \(\displaystyle{ r|m^{n}}\).
Niech więc \(\displaystyle{ m=2^{k}, \ k\in \NN^{+}, \ k>1}\), wówczas \(\displaystyle{ (m+1)^{n}+1\equiv 2\pmod{4}}\), tymczasem \(\displaystyle{ m^{n}\equiv 0\pmod{4}}\), więc \(\displaystyle{ m^{n}\nmid (m+1)^{n}+1}\).