Liczby pierwsze

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Dbzdur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 paź 2019, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Liczby pierwsze

Post autor: Dbzdur »

Niech \(\displaystyle{ p_1, p_2, p_3...}\), będzie monotoniczną numeracją wszystkich liczb pierwszych.
Czy prawdziwe jest następujące zdanie:
dla każdego \(\displaystyle{ n \ge 1}\) liczba \(\displaystyle{ p_1 + p_2 +...+ p_n + 1}\) jest liczbą pierwszą?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Liczby pierwsze

Post autor: a4karo »

To oczywiście nie może być prawdą. Co druga z nich jest parzysta.

Inna sprawa, że przed zadaniem pytania warto się choć chwilę zastanowić, czy jest ono sensowne
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Liczby pierwsze

Post autor: Jan Kraszewski »

Albo zweryfikować tę hipotezę dla małych liczb naturalnych...

JK
Dbzdur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 paź 2019, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Re: Liczby pierwsze

Post autor: Dbzdur »

Dbzdur pisze: 7 gru 2019, o 16:37 Czy prawdziwe jest następujące zdanie:
dla każdego \(\displaystyle{ n \ge 1}\) liczba \(\displaystyle{ p_1 + p_2 +...+ p_n + 1}\) jest liczbą pierwszą?
Przepraszam.
Źle przepisałem zadanie, zamiast \(\displaystyle{ +}\) powinno być mnożenie.
tzn. \(\displaystyle{ p_1 \cdot p_2 \cdot ... \cdot p_n + 1}\)
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

Re: Liczby pierwsze

Post autor: Psiaczek »

Dbzdur pisze: 7 gru 2019, o 16:47
Źle przepisałem zadanie, zamiast \(\displaystyle{ +}\) powinno być mnożenie.
tzn. \(\displaystyle{ p_1 \cdot p_2 \cdot ... \cdot p_n + 1}\)
na przykład:

\(\displaystyle{ 2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 7 \cdot 11 \cdot 13+1=30031=59 \cdot 509}\)

\(\displaystyle{ 2 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 7 \cdot 11 \cdot 13 \cdot 17+1=510511=19 \cdot 97 \cdot 277}\)
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: Liczby pierwsze

Post autor: Gosda »

Nie wiadomo nawet, czy liczb pierwszych w tym ciągu jest nieskończenie wiele, patrz

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Euclid_number
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Liczby pierwsze

Post autor: Bran »

Gosda pisze: 8 gru 2019, o 10:56 Nie wiadomo nawet, czy liczb pierwszych w tym ciągu jest nieskończenie wiele, patrz

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Euclid_number
Ale czy powołując się na podstawowe twierdzenie arytmetyki liczba złożona składa się z iloczynu przynajmniej dwóch liczb pierwszych? Dlatego przy założeniu, że liczba \(\displaystyle{ p_1 \cdot p_2 \cdot \ldots p_n + 1}\) jest złożona oznacza, że dzieli się przynajmniej przez dwie liczby pierwsze. A to jest niemożliwe ponieważ jakiej liczby pierwszej nie weźmiemy, to zostanie nam reszta \(\displaystyle{ 1}\), zatem każda taka liczba jest pierwsza.
Nie generuje to wszystkich liczb pierwszych, ale wiemy, że ten ciąg nie zawiera liczby złożonej.

Czy się mylę?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Liczby pierwsze

Post autor: a4karo »

Mylisz się. Twoje rozumowanie pokazuje tylko, że nie dzieli sie przez żadną z liczb `p_i`. Ale przecież mogą (i są) liczby pierwsze większe od nich.

NB: właśnie tak pokazuje się, że liczb pierwszych jest nieskończenie wiele
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Liczby pierwsze

Post autor: Bran »

a4karo pisze: 15 gru 2019, o 21:57 Mylisz się. Twoje rozumowanie pokazuje tylko, że nie dzieli sie przez żadną z liczb `p_i`. Ale przecież mogą (i są) liczby pierwsze większe od nich.
Oczywiście, że są, ale raczej nie są w rozkładzie tej liczby (skoro są większe niż ona).
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34287
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Liczby pierwsze

Post autor: Jan Kraszewski »

Bran pisze: 15 gru 2019, o 23:15Oczywiście, że są, ale raczej nie są w rozkładzie tej liczby (skoro są większe niż ona).
A niby dlaczego mają być większe? Najwyraźniej mylisz ze sobą dwa stwierdzenia: "Liczba \(\displaystyle{ p=p_1 \cdot p_2 \cdot ... \cdot p_n + 1}\) nie jest podzielna przez żadną z liczb pierwszych \(\displaystyle{ p_1 , p_2 , ... , p_n }\)" (które jest prawdziwe) ze stwierdzeniem "Liczba \(\displaystyle{ p=p_1 \cdot p_2 \cdot ... \cdot p_n + 1}\) nie jest podzielna przez żadną z liczb pierwszych mniejszych od \(\displaystyle{ p}\) (które może być fałszywe).
Bran pisze: 15 gru 2019, o 21:17Nie generuje to wszystkich liczb pierwszych, ale wiemy, że ten ciąg nie zawiera liczby złożonej.
W obliczu podanych kilka postów wyżej kontrprzykładów to odważne stwierdzenie...

JK
Bran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 421
Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 163 razy
Pomógł: 16 razy

Re: Liczby pierwsze

Post autor: Bran »

Racja! :)
Mój błąd. Dziękuję. :)
ODPOWIEDZ