Jak przekształcic wzór newtona?

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
ricebo9129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 lis 2019, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
wiek: 67
Podziękował: 2 razy

Jak przekształcic wzór newtona?

Post autor: ricebo9129 »

Witam,

Mam pytanie. Mam konkretny wzór newtona \(\displaystyle{ {8 \choose 3} }\), mam pytanie czy jest jakiś sposób by dowiedzieć się
jakie może być rozwiązanie dla innych cyfr naturalnych? Powiedzmy \(\displaystyle{ {n \choose m}}\) gdzie \(\displaystyle{ m,n \in N}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22203
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3753 razy

Re: Jak przekształcic wzór newtona?

Post autor: a4karo »

Rozwiązanie czego?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: Jak przekształcic wzór newtona?

Post autor: Janusz Tracz »

Symbol Newtona jak sama nazwa wskazuje to tylko symbol ale od tym znaczkiem kryje się pewien przepis którym ów znaczek definiujemy nadając mu sens. Nie wiem czy do końca rozumiem pytanie ale zwykle do obliczania wartości stosuje się definicję:

\(\displaystyle{ {n \choose m}= \frac{n!}{m!(n-m)!} }\)
ricebo9129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 lis 2019, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
wiek: 67
Podziękował: 2 razy

Re: Jak przekształcic wzór newtona?

Post autor: ricebo9129 »

poproszę o rozwiązanie m i n
czyli \(\displaystyle{ {8 \choose 3} = {n \choose m} }\)

ew. jeśli istnieje jakiś sposób proszę o podanie algorytmu jak to rozwiązać dla dowolnych liczb. Po prostu chce wiedzieć czy istnieje inny sposób reprezentowania wszystkich kombinacji 3 liczb spośród 8. Pytanie jak znaleźć te liczby? Jakiekolwiek \(\displaystyle{ \in N}\) i najlepiej różne od 1
Ostatnio zmieniony 6 lis 2019, o 18:02 przez ricebo9129, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: Jak przekształcic wzór newtona?

Post autor: Janusz Tracz »

Nie ma jednoznacznego rozwiązania najszybciej można znaleźć te:
\(\displaystyle{ n=8, m=3}\)
\(\displaystyle{ n=8, m=5}\)
\(\displaystyle{ n=56, m=1}\)
\(\displaystyle{ n=56, m=55}\)
ricebo9129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 lis 2019, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
wiek: 67
Podziękował: 2 razy

Re: Jak przekształcic wzór newtona?

Post autor: ricebo9129 »

@Janusz Tracz
a jak to znalazłeś? Dla innych liczb jak mam szukać?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: Jak przekształcic wzór newtona?

Post autor: Janusz Tracz »

Pierwsze dwa wynikają z wzoru:

\(\displaystyle{ {n \choose k} = {n \choose n-k} }\)

a kolejne z

\(\displaystyle{ {n \choose 1} = {n \choose n-1}=n }\)

Dowód tych wzorów jest prosty i może polegać (bo można inaczej) na rozpisaniu prawej i lewej strony z definicji. Ta metoda pozwoli zawsze szybko wyznaczyć analogicznie do tego co pokazałem cztery rozwiązania.

Dodano po 46 sekundach:
Jednak nie wiem czy są to wszystkie rozwiązania naturalne...
ricebo9129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 lis 2019, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
wiek: 67
Podziękował: 2 razy

Re: Jak przekształcic wzór newtona?

Post autor: ricebo9129 »

Nie znałem tych wzorów, dziękuję. Czy jakiś program (Wolfram, Matlab czy jakis darmowy) potrafi to wyliczyć? Nie musze mieć dużo, ale optymalizuję dość dziwaczne tablice wielowymiarowe i mógłbym sobie przyśpieszyć obliczenia, ale nie wiem gdzie wstawić strażników. Takie inne rozwiązania choćby 3..4 już by były dobre (niestety nie może być jeden na dole).
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: Jak przekształcic wzór newtona?

Post autor: Janusz Tracz »

Wolfram i matlab (w szczególność o matlabie się wypowiem bo Wolframa tylko w podstawowej internetowej wersji używam) policzy Ci wszystko tylko trzeba to zakodować. Na pewno matlab liczy wprost Symbol Newtona za pomocą nchoosek(n,k). Problem zaczyna być bardziej informatyczny a na tym się mało znam nie wspominając już o optymalizacji kodu, więc nie jestem w stanie pomóc. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to, żebyś zobaczył na

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%B3jk%C4%85t_Pascala
być może taki sposób obliczeń będzie korzystniejszy.
ODPOWIEDZ