Modulo z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 paź 2019, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 35
- Podziękował: 3 razy
Modulo z parametrem
Witam. Może mi ktoś chętny pomóc i podpowiedzieć, jak obliczyć modulo z parametrem:
1. \(\displaystyle{ ( 36k - 113 ) \mod 4; k \in \ZZ}\)
2. \(\displaystyle{ (15k - 75l + 139 ) \mod 5; k, l \in \ZZ}\)
Z góry dzięki
1. \(\displaystyle{ ( 36k - 113 ) \mod 4; k \in \ZZ}\)
2. \(\displaystyle{ (15k - 75l + 139 ) \mod 5; k, l \in \ZZ}\)
Z góry dzięki
Ostatnio zmieniony 2 lis 2019, o 22:40 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [tex] [/tex].
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [tex] [/tex].
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Modulo z parametrem
W kodzie \(\displaystyle{ \LaTeX}\) byłoby czytelniejsze...
Zauważ, że
1. \(\displaystyle{ 4|36}\), zatem \(\displaystyle{ 4|36\cdot k \wedge k \in \ZZ}\)
2. \(\displaystyle{ -113=-19\cdot 4+3}\)
zatem...
Pozdrawiam
PS. Drugie analogicznie
Zauważ, że
1. \(\displaystyle{ 4|36}\), zatem \(\displaystyle{ 4|36\cdot k \wedge k \in \ZZ}\)
2. \(\displaystyle{ -113=-19\cdot 4+3}\)
zatem...
Pozdrawiam
PS. Drugie analogicznie
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 paź 2019, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 35
- Podziękował: 3 razy
Re: Modulo z parametrem
Dzięki za odpowiedź.
Na przyszłość zapiszę w kodzie LATEX.
Czyli mam rozumieć, że \(\displaystyle{ 36k}\) się zeruje, bo nie mamy reszty z dzielenia, a \(\displaystyle{ -113 \mod 4 = 3.}\)
Na przyszłość zapiszę w kodzie LATEX.
Czyli mam rozumieć, że \(\displaystyle{ 36k}\) się zeruje, bo nie mamy reszty z dzielenia, a \(\displaystyle{ -113 \mod 4 = 3.}\)
Ostatnio zmieniony 2 lis 2019, o 22:41 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 paź 2019, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 35
- Podziękował: 3 razy
Re: Modulo z parametrem
Dzięki
Pozdrawiam
P.S.
W przyszłości, jak będę miał jakieś pytania, to napisać do kogoś z forum, czy posta?
Pozdrawiam
P.S.
W przyszłości, jak będę miał jakieś pytania, to napisać do kogoś z forum, czy posta?
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Modulo z parametrem
Po prostu stwórz wątek, tak jak dzisiaj. Ktoś odpowie...
Pozdrawiam
PS. [ciach]
Pozdrawiam
PS. [ciach]
Ostatnio zmieniony 2 lis 2019, o 22:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt II.6 Regulaminu.
Powód: Punkt II.6 Regulaminu.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 paź 2019, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 35
- Podziękował: 3 razy
Re: Modulo z parametrem
Jeszcze jedno zapytanie, a mianowicie chodzi mi o ten zapis:
2. \(\displaystyle{ −113=−19⋅4+3}\)
sądziłem, że powinno być coś takiego:
\(\displaystyle{ -113 = 29⋅4+3 - 113= 116-113= 3}\)
2. \(\displaystyle{ −113=−19⋅4+3}\)
sądziłem, że powinno być coś takiego:
\(\displaystyle{ -113 = 29⋅4+3 - 113= 116-113= 3}\)
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 paź 2019, o 12:03
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 35
- Podziękował: 3 razy
Re: Modulo z parametrem
Racja, ale nadal nie rozumiem tego zapisu:
Jeśli można prosić o wytłumaczenie.\(\displaystyle{ −113=−19⋅4+3}\)
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Modulo z parametrem
Wytłumaczenie nazywa się "misclick". Miało być
\(\displaystyle{ −113=−29⋅4+3.}\)
JK
\(\displaystyle{ −113=−29⋅4+3.}\)
JK