Działanie na logarytmach

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
kingdomdeliverance
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 paź 2019, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
wiek: 15

Działanie na logarytmach

Post autor: kingdomdeliverance »

Oblicz:
\(\displaystyle{ \log_{\frac{4}{7}} 400}\) jeśli \(\displaystyle{ a=\log 4}\) , a \(\displaystyle{ b=\log 7}\). Proszę o wyjaśnienie krok po kroku i przepraszam za brak zdolności LaTeXowych :)
Ostatnio zmieniony 1 lis 2019, o 23:35 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Działanie na logarytmach

Post autor: JHN »

1. wykorzystaj wzór na zmianę podstawy logarytmu, wybierz 10
2. wykorzystaj w mianowniku wzór na logarytm ilorazu
3. zauważ, że \(\displaystyle{ 400=4 \cdot 100}\) i w liczniku wykorzystaj wzór na logarytm iloczynu
4. wstaw znane wielkości

i to by było na tyle... bez LATexa
Pozdrawiam
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Działanie na logarytmach

Post autor: janusz47 »

\(\displaystyle{ \log_{\frac{4}{7} } 400 = \frac{\log 400}{\log \left(\frac{4}{7}\right)} = \frac{\log (4\cdot 100)}{\log \left(\frac{4}{7}\right)} = \frac{\log 4 +\log100}{\log 4 - \log 7} = \frac{a +2}{a - b}. }\)

Naucz się podstaw edytora LateX , ta nauka nie zajmie Ci dużo czasu. Tu nie chodzi o zdolności tylko chęci.
Ostatnio zmieniony 1 lis 2019, o 22:09 przez janusz47, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 668
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 206 razy

Re: Działanie na logarytmach

Post autor: JHN »

janusz47 pisze: 1 lis 2019, o 21:55 \(\displaystyle{ ... = \frac{\log (4\cdot 100)}{\log \left(\frac{4}{7}\right)} = \frac{\log 4 +\log10}{\log 4 - \log 7} =... }\)
Brak aprobaty dla \(\displaystyle{ 100=10}\) oraz pełnej pomocy userm nieszanującym zasad naszego forum!
Pozdrawiam
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7918
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Działanie na logarytmach

Post autor: janusz47 »

Wybacz, ale nie widziałem JHN Twojego posta " krok po kroku".
ODPOWIEDZ