Podaj ostatnią cyfrę

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Podaj ostatnią cyfrę

Post autor: max123321 »

Podaj ostatnią cyfrę liczby \(\displaystyle{ (4^{14}+2^{17}-5^{15})^2}\).

Jak to zrobić?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Podaj ostatnią cyfrę

Post autor: Dasio11 »

Podpowiedź: żeby znać ostatnią cyfrę liczby \(\displaystyle{ a^2}\), czy wystarczy znać ostatnią cyfrę liczby \(\displaystyle{ a}\)?
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Podaj ostatnią cyfrę

Post autor: max123321 »

No tak, w zasadzie ja myślałem w ten sam sposób. Możemy licząc na palcach przekonać się, że \(\displaystyle{ 4^{14}}\) ma ostatnią cyfrę \(\displaystyle{ 6}\), natomiast \(\displaystyle{ 2^{17}}\) ma ostatnią cyfrę \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 5^{15}}\) ma ostatnią cyfrę równą \(\displaystyle{ 5}\). Czyli ostatnia cyfra danej liczby to \(\displaystyle{ (6+2-5)^2=9}\).

Dobrze? Chociaż myślałem, że da się to jakoś bardziej elegancko zrobić, ale może się myliłem.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Podaj ostatnią cyfrę

Post autor: Dasio11 »

Dobrze, ale jak wyliczyłeś ostatnie cyfry tych trzech potęg? Bo na pewno nie trzeba ich obliczać.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3394
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 981 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Podaj ostatnią cyfrę

Post autor: max123321 »

No liczyłem tak, że \(\displaystyle{ 4}\) jak potęgujemy do nieparzystej potęgi to dostajemy na końcu cyfrę \(\displaystyle{ 4}\), a jak do parzystej to dostajemy ostatnią cyfrę \(\displaystyle{ 6}\). Bo na przykład \(\displaystyle{ 4^2=16,4^3=64}\) i dalej się powtarza ostatnia cyfra. Czyli \(\displaystyle{ 4^{14}}\) ma ostatnią cyfrę \(\displaystyle{ 6}\). Natomiast jak potęgujemy \(\displaystyle{ 2}\), to jak podnosimy do potęgi \(\displaystyle{ 4k+1}\) na końcu dostajemy \(\displaystyle{ 2}\), jeśli do \(\displaystyle{ 4k+2}\), to \(\displaystyle{ 4}\), jeśli do \(\displaystyle{ 4k+3}\) to \(\displaystyle{ 8}\), jeśli do \(\displaystyle{ 4k+4}\) to \(\displaystyle{ 6}\). Więc \(\displaystyle{ 2^{17}}\) ma ostatnią cyfrę \(\displaystyle{ 2}\). No, a \(\displaystyle{ 5}\) do dowolnej potęgi będzie miało zawsze na końcu liczbę \(\displaystyle{ 5}\). Myślałem, w ten sposób. A można to było jakoś sprytniej zrobić?
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Podaj ostatnią cyfrę

Post autor: Dasio11 »

Nie.
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: Podaj ostatnią cyfrę

Post autor: Gosda »

Można trochę sprytniej, ale sposób jest taki sam: liczyć wszystko modulo 10. Wtedy \(\displaystyle{ 4^2 = 16 \equiv 6}\), \(\displaystyle{ 4^3 \equiv 4 \cdot 6 = 24 \equiv 4}\) itd., nie trzeba szukać dokładnej wartości sześcianu. Ale zysk jest minimalny.
ODPOWIEDZ