Uzasadnij, że liczba ma mniej niż 15 cyfr

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3422
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 997 razy
Pomógł: 3 razy

Uzasadnij, że liczba ma mniej niż 15 cyfr

Post autor: max123321 »

Wiedząc, że \(\displaystyle{ 4^{10}=1048576}\), uzasadnij bez obliczania potęgi, że \(\displaystyle{ 25^{10}}\) ma mniej niż \(\displaystyle{ 15}\) cyfr.

Jak to zrobić?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8596
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3356 razy

Re: Uzasadnij, że liczba ma mniej niż 15 cyfr

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ 25^{10}= \frac{100 ^{10} }{4^{10}} < \frac{10 ^{20} }{10^{6}} =10^{14}}\)
max123321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3422
Rejestracja: 26 maja 2016, o 01:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 997 razy
Pomógł: 3 razy

Re: Uzasadnij, że liczba ma mniej niż 15 cyfr

Post autor: max123321 »

No faktycznie, nie zauważyłem tego.
ODPOWIEDZ