uzasadnij ze liczba jest niewymierna
uzasadnij ze liczba jest niewymierna
Uzasadnij, że liczba$$\sqrt[3]2-\sqrt2$$ jest niewymierna.
Jak to zrobić?
Jak to zrobić?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4086
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1398 razy
Re: uzasadnij ze liczba jest niewymierna
Niech \(\displaystyle{ \sqrt[3]{2}- \sqrt{2} =x }\) wtedy:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{2}=x+ \sqrt{2} }\)
\(\displaystyle{ 2=\left(x+ \sqrt{2} \right)^3 }\)
\(\displaystyle{ 2=x^3+6x+ \sqrt{2}\left( 3x^2+2\right) }\)
\(\displaystyle{ 2-x^3-6x=\sqrt{2}\left( 3x^2+2\right)}\)
\(\displaystyle{ (2-x^3-6x)^2=2\left( 3x^2+2\right)^2}\)
\(\displaystyle{ 2\left( 3x^2+2\right)^2-(2-x^3-6x)^2=0}\)
Zatem \(\displaystyle{ x}\) jest pierwiastek wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=2\left( 3x^2+2\right)^2-(2-x^3-6x)^2}\). A czy umiesz wymienić jakie wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) może mieć pierwiasteki wymierne? Bo jest ich kilka i nie należy do nich \(\displaystyle{ \sqrt[3]{2}- \sqrt{2}}\) (zatem jest niewymierny).
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{2}=x+ \sqrt{2} }\)
\(\displaystyle{ 2=\left(x+ \sqrt{2} \right)^3 }\)
\(\displaystyle{ 2=x^3+6x+ \sqrt{2}\left( 3x^2+2\right) }\)
\(\displaystyle{ 2-x^3-6x=\sqrt{2}\left( 3x^2+2\right)}\)
\(\displaystyle{ (2-x^3-6x)^2=2\left( 3x^2+2\right)^2}\)
\(\displaystyle{ 2\left( 3x^2+2\right)^2-(2-x^3-6x)^2=0}\)
Zatem \(\displaystyle{ x}\) jest pierwiastek wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=2\left( 3x^2+2\right)^2-(2-x^3-6x)^2}\). A czy umiesz wymienić jakie wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) może mieć pierwiasteki wymierne? Bo jest ich kilka i nie należy do nich \(\displaystyle{ \sqrt[3]{2}- \sqrt{2}}\) (zatem jest niewymierny).
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2019, o 21:24 przez Janusz Tracz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7922
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1672 razy
Re: uzasadnij ze liczba jest niewymierna
Kod: Zaznacz cały
https://math.stackexchange.com/questions/1316335/prove-sqrt2-sqrt32-is-irrational
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: uzasadnij ze liczba jest niewymierna
Niech \(\displaystyle{ x=\sqrt[3]{2}-\sqrt{2}}\). Przypuśćmy nie wprost, że ta liczba jest wymierna.
Mamy:
\(\displaystyle{ x+\sqrt{2}=\sqrt[3]{2}\\x^{3}+3\sqrt{2}x^{2}+6x+2\sqrt{2}=2\\ \sqrt{2}=\frac{2-6x-x^{3}}{3x^{2}+2}}\)
Po lewej stronie równości masz liczbę niewymierną (pewnie wcześniej gdzieś pojawił się dowód niewymierności \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), jak nie, to można takowy przeprowadzić np. z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych, rozważając wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^2-2}\)), a po prawej wymierną, czyli sprzeczność.
Mamy:
\(\displaystyle{ x+\sqrt{2}=\sqrt[3]{2}\\x^{3}+3\sqrt{2}x^{2}+6x+2\sqrt{2}=2\\ \sqrt{2}=\frac{2-6x-x^{3}}{3x^{2}+2}}\)
Po lewej stronie równości masz liczbę niewymierną (pewnie wcześniej gdzieś pojawił się dowód niewymierności \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), jak nie, to można takowy przeprowadzić np. z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach całkowitych, rozważając wielomian \(\displaystyle{ P(x)=x^2-2}\)), a po prawej wymierną, czyli sprzeczność.
-
- Użytkownik
- Posty: 22235
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: uzasadnij ze liczba jest niewymierna
W ten sposób sprowadziłeś zadanie do pokazania, że \(x\) nie jest jedną z kilku liczb, ale nie pokazałeś, że nie jest.Janusz Tracz pisze: ↑27 wrz 2019, o 21:18
Zatem \(\displaystyle{ x}\) jest pierwiastek wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=2\left( 3x^2+2\right)^2-(2-x^3-6x)^2}\). A czy umiesz wymienić jakie wielomian \(\displaystyle{ W(x)}\) może mieć pierwiasteki wymierne? Bo jest ich kilka i nie należy do nich \(\displaystyle{ \sqrt[3]{2}- \sqrt{2}}\) (zatem jest niewymierny).
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4086
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1398 razy
Re: uzasadnij ze liczba jest niewymierna
No nie pokazałem ale powiedziałem, że
Formalnie sprawdzenie tego to kwestia techniczna więc zostawiłem to autorowi który też powinien wykazać zainteresowaniem. O ile liczby \(\displaystyle{ 1,2,4}\) (a biorą się one ze względy na wyraz wolny \(\displaystyle{ W(x)}\)) odpadają od razu ze względu na znak to pokazanie iż \(\displaystyle{ \sqrt[3]{2} - \sqrt{2} \not\in\left\{ -1,-2,-4\right\} }\) też nie jest trudne (przy pomocy kalkulatora jak i bez).Bo jest ich kilka i nie należy do nich \(\displaystyle{ \sqrt[3]{2} - \sqrt{2} }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22235
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: uzasadnij ze liczba jest niewymierna
Jeżeli \(\displaystyle{ z}\) jest liczbą wymierną, to \(\displaystyle{ \sqrt{2}+z}\) jest pierwiastkiem wielomianu o współczynnikach wymiernych
$$W(t)=t^2-\frac t2+ \frac z2-z^2-2.$$
Ale \(\displaystyle{ \sqrt[3]2}\) nie jest pierwiastkiem trójmianu kwadratowego o współczynnikach wymiernych.
$$W(t)=t^2-\frac t2+ \frac z2-z^2-2.$$
Ale \(\displaystyle{ \sqrt[3]2}\) nie jest pierwiastkiem trójmianu kwadratowego o współczynnikach wymiernych.
-
- Użytkownik
- Posty: 7922
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1672 razy
Re: uzasadnij ze liczba jest niewymierna
Do sprawdzania niewymierności pojedynczych pierwiastków, przydatne jest twierdzenie o niewymierności liczby \(\displaystyle{ \sqrt[n]{m}.}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ m > 0 }\) jest liczbą całkowitą, która nie jest \(\displaystyle{ n- }\) tą potęgą żadnej liczby całkowitej, to liczba \(\displaystyle{ \sqrt[n]{m} }\) jest niewymierna.
Dowód można znaleźć na przykład u Pana dr Michała Krycha z Uniwersytetu Warszawskiego.
Jeżeli \(\displaystyle{ m > 0 }\) jest liczbą całkowitą, która nie jest \(\displaystyle{ n- }\) tą potęgą żadnej liczby całkowitej, to liczba \(\displaystyle{ \sqrt[n]{m} }\) jest niewymierna.
Dowód można znaleźć na przykład u Pana dr Michała Krycha z Uniwersytetu Warszawskiego.