Gęstość podzbiorów N

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
Awatar użytkownika
Legisl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 6 cze 2019, o 15:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1 raz

Gęstość podzbiorów N

Post autor: Legisl »

Niech \(\displaystyle{ \Lambda}\) będzie dowolnym równolicznym podzbiorem \(\displaystyle{ \NN}\) o gęstości zerowej. Czy dla dowolnego \(\displaystyle{ \epsilon\in\ (0,1)}\) gęstość zbioru \(\displaystyle{ \Lambda^{1-\epsilon}}\) w \(\displaystyle{ \NN}\) jest większa od zera? gdzie:
\(\displaystyle{ \Lambda^{1-\epsilon}=\lbrace [\lambda_{1}^{1-\epsilon}],[\lambda_{2}^{1-\epsilon}],...\rbrace}\)
Innymi słowy podnosimy każdy element zbioru \(\displaystyle{ \Lambda}\) do potęgi \(\displaystyle{ 1-\epsilon}\) i zaokrąglamy do najbliższej całkowitej liczby. Gęstość zbioru \(\displaystyle{ A}\) określamy poniższym wzorem:
\(\displaystyle{ \delta(A):=\limsup_{n \rightarrow \infty} \frac{\left| A\cap \lbrace 1,2,3,...,n\rbrace\right| }{n}}\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4074
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Gęstość podzbiorów N

Post autor: Janusz Tracz »

zbiór czwartych potęg ma gęstość zero a dla \(\displaystyle{ \epsilon= \frac{1}{2}}\) będzie to zbiór kwadratów który też ma zerową gęstość więc nie dla dowolnego \(\displaystyle{ \epsilon}\) zachodzi to, że \(\displaystyle{ \Lambda^{1-\epsilon}}\) ma niezerową gęstość.

PS Dlaczego by nie badać \(\displaystyle{ \Lambda^{\epsilon}}\) powinno wyjść na to samo?
ODPOWIEDZ