Znajdź p lub q

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
severo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 26 lip 2010, o 01:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kartuzy
Podziękował: 10 razy

Znajdź p lub q

Post autor: severo »

Zadanie o treści:

Mamy dane w postaci:
\(\displaystyle{ N = pq = 11409407}\)
\(\displaystyle{ f(x) = 19^x(N)}\)
Okres: \(\displaystyle{ f: r = 475090}\)
Oraz: \(\displaystyle{ 19^{r/2}= 7533861}\)
szw1710

Re: Znajdź p lub q

Post autor: szw1710 »

Bełkot
Kera
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

Znajdź p lub q

Post autor: Kera »

jeden z nich wystarczy
\(\displaystyle{ p=2311}\)
Ostatnio zmieniony 2 lip 2019, o 21:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
severo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 26 lip 2010, o 01:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kartuzy
Podziękował: 10 razy

Re: Znajdź p lub q

Post autor: severo »

szw1710 generalnie masz rację, ale te dane podane w zadaniu nie są podpuchą (chyba) i tak jest skonstruowane. Kera też tak potrafię;)
szw1710

Re: Znajdź p lub q

Post autor: szw1710 »

severo, chodzi mi o to, że w Twojej wypowiedzi brak sformułowania jakiegokolwiek zadania. To określiłem jako bełkot.
Kera
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 4 razy

Znajdź p lub q

Post autor: Kera »

Sewero wykazanie dzielników \(\displaystyle{ p,q}\) jest banalnie proste, jeżeli znamy okresowość \(\displaystyle{ N}\).
\(\displaystyle{ N \mod \text{okres} =\text{suma} - 1}\), znając sumę dzielników łatwo już wyliczyć \(\displaystyle{ p,q}\).
Ostatnio zmieniony 5 lip 2019, o 20:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Awatar użytkownika
Gosda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 340
Rejestracja: 29 cze 2019, o 19:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oulu
Podziękował: 42 razy
Pomógł: 60 razy

Re: Znajdź p lub q

Post autor: Gosda »

To nadal jest bełkot, czy nie możesz po prostu przepisać słowo w słowo oryginalnej treści zadania? Skąd je masz?
ODPOWIEDZ