Mam do rozwiązania następującą kongruencję w zbiorze liczb całkowitych, ale nie wiem jak sie za to zabrac
\(\displaystyle{ 6x\equiv 9\pmod{33}.}\)
z góry dziękuję za pomoc
Kongruencja w zbiorze liczb całkowitych
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 7 lis 2018, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Kongruencja w zbiorze liczb całkowitych
Tę kongruencję możemy przepisać tak, że istnieje takie całkowite \(\displaystyle{ y}\), że
\(\displaystyle{ 6x=33y+9}\), a stąd \(\displaystyle{ 2x=11y+3}\), czyli znów w języku kongruencji
\(\displaystyle{ 2x\equiv 3\pmod{11}}\)
Elementem odwrotnym względem mnożenia w \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\) do \(\displaystyle{ 2}\) jest \(\displaystyle{ 6}\), rzeczywiście \(\displaystyle{ 6\cdot 2\equiv 1\pmod{11}}\). Mnożymy więc stronami przez \(\displaystyle{ 6}\) kongruencję
\(\displaystyle{ 2x\equiv 3\pmod{11}}\), redukujemy modulo \(\displaystyle{ 11}\) co się da i dostajemy
\(\displaystyle{ x\equiv 7\pmod{11}}\).
\(\displaystyle{ 6x=33y+9}\), a stąd \(\displaystyle{ 2x=11y+3}\), czyli znów w języku kongruencji
\(\displaystyle{ 2x\equiv 3\pmod{11}}\)
Elementem odwrotnym względem mnożenia w \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\) do \(\displaystyle{ 2}\) jest \(\displaystyle{ 6}\), rzeczywiście \(\displaystyle{ 6\cdot 2\equiv 1\pmod{11}}\). Mnożymy więc stronami przez \(\displaystyle{ 6}\) kongruencję
\(\displaystyle{ 2x\equiv 3\pmod{11}}\), redukujemy modulo \(\displaystyle{ 11}\) co się da i dostajemy
\(\displaystyle{ x\equiv 7\pmod{11}}\).