Witam!
Mam takie pytanie odnosnie podwojnej silni. 'Licze' wartosci funkcji('sparametryzowanej ' niepelnej gamma) na siatce punktow ale ten sposob mam sense do pewnych granicznych wartosci jej argumentu. Powyżej ich trzeba stosowac przyblizenie asymptotyczne ktore wyglada tak :
\(\displaystyle{ F_{n}(x)=\frac{(2n-1)!!}{2^{n+1}}\sqrt{\frac{\pi}{x^{2n+1}}}}\)
Wzor dla kazdego n(całkowite,nieujemne) poza n=0 jest banalny. I wlasnie czy dla n=0 przyjac za \(\displaystyle{ (2n-1)!!}\) zero,jeden a moze jest to wyrazenie nieokreslone?
Pozdrawiam
dobra juz mam maple twierdzi ze 1 i to sie zgadza
Podwojna silnia
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 5 mar 2007, o 18:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 2 razy
Podwojna silnia
[ Dodano: 11 Października 2007, 16:16 ]
a co do Maple i Mathematica to ja bym uważał, w szczególnosci gdy operuje się na wielomianach Legendre'a - programy te popełniaja błędy
a co do Maple i Mathematica to ja bym uważał, w szczególnosci gdy operuje się na wielomianach Legendre'a - programy te popełniaja błędy