Ustal ilość liczb pierwszych dla danego n
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 4 maja 2019, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 5 razy
Ustal ilość liczb pierwszych dla danego n
Dla danego \(\displaystyle{ n}\) trzeba znaleźć ilość liczb pierwszych, takich, że:
\(\displaystyle{ p_1p_2\cdots p_k \le n}\)
Gdzie \(\displaystyle{ p_1 = 2, p_2 = 3, p_3 = 5, \dots}\)
Nie ruszę...
Adoptuję każdy pomysł, będzie w dobrych rękach, obiecuję
\(\displaystyle{ p_1p_2\cdots p_k \le n}\)
Gdzie \(\displaystyle{ p_1 = 2, p_2 = 3, p_3 = 5, \dots}\)
Nie ruszę...
Adoptuję każdy pomysł, będzie w dobrych rękach, obiecuję
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 4 maja 2019, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Ustal ilość liczb pierwszych dla danego n
pesel, nie. Żart, mimo że nie najwyższych lotów, to mimo wszystko napisany w miarę poprawnie.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2019, o 23:09 przez Chichot Hioba, łącznie zmieniany 1 raz.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Ustal ilość liczb pierwszych dla danego n
Skąd wziąłeś to zadanie? Raczej trudne to jest.
Nie widzę za bardzo możliwości sensownego policzenia tego, zostaje jakaś asymptotyka (twierdzenie o liczbach pierwszych na przykład) albo jakieś stosunkowo grube szacowania, chociażby \(\displaystyle{ p_k<e^{1+k}}\) czy \(\displaystyle{ p_k\le 2^{k+1}+1}\) (patrz jeden z moich ulubionych wątków: 131466.htm), przy czym w celu użycia do jakichś szacowań w zadaniu to drugie i tak trzeba osłabić, bo wygodnie mieć jakąś funkcję wykładniczą jako majorantę, a to z uwagi na ten iloczyn.
Ale może się mylę i istnieje sensowne rozwiązanie (chciałbym).
Nie widzę za bardzo możliwości sensownego policzenia tego, zostaje jakaś asymptotyka (twierdzenie o liczbach pierwszych na przykład) albo jakieś stosunkowo grube szacowania, chociażby \(\displaystyle{ p_k<e^{1+k}}\) czy \(\displaystyle{ p_k\le 2^{k+1}+1}\) (patrz jeden z moich ulubionych wątków: 131466.htm), przy czym w celu użycia do jakichś szacowań w zadaniu to drugie i tak trzeba osłabić, bo wygodnie mieć jakąś funkcję wykładniczą jako majorantę, a to z uwagi na ten iloczyn.
Ale może się mylę i istnieje sensowne rozwiązanie (chciałbym).
-
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Ustal ilość liczb pierwszych dla danego n
Tak z grubsza
\(\displaystyle{ p_{i} \approx p_{i-1}+\ln(p_{i-1})}\)
\(\displaystyle{ \prod_{i=1}^{k} p_i \le n}\)
\(\displaystyle{ k}\) to ta szukana wartość
\(\displaystyle{ p_{i} \approx p_{i-1}+\ln(p_{i-1})}\)
\(\displaystyle{ \prod_{i=1}^{k} p_i \le n}\)
\(\displaystyle{ k}\) to ta szukana wartość
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 4 maja 2019, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Ustal ilość liczb pierwszych dla danego n
Premislav, problem wyszedł sam podczas mojej zabawy liczbami. Jeszcze pomyślę.
Brombal, nie bardzo widzę co się tutaj stało poza powtórzeniem tezy. Mógłbyś rozwinąć?
Brombal, nie bardzo widzę co się tutaj stało poza powtórzeniem tezy. Mógłbyś rozwinąć?
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Ustal ilość liczb pierwszych dla danego n
Matematyk ze mnie marny, ale uważam że rozwiązaniem jest jakiś związek między sumą dzielników liczby \(\displaystyle{ N}\), a iloczynem \(\displaystyle{ N}\). Pewnie się mylę, ale chcesz adoptować jakiś pomysł, to proszę.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2019, o 22:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 4 maja 2019, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 5 razy
Ustal ilość liczb pierwszych dla danego n
Kera pisze:związek między sumą dzielników liczby \(\displaystyle{ N}\), a iloczynem \(\displaystyle{ N}\)
Co to iloczyn liczby \(\displaystyle{ N}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 4 maja 2019, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Ustal ilość liczb pierwszych dla danego n
Kera, \(\displaystyle{ 16}\) ma dzielniki: \(\displaystyle{ 1,2,4,8,16}\)
\(\displaystyle{ 1+2+4+8+16 = 33}\)
\(\displaystyle{ 2\cdot 4 \cdot 8 \cdot 16 = 1024}\)
\(\displaystyle{ 17}\) ma dzielniki: \(\displaystyle{ 1, 17}\)
\(\displaystyle{ 1+17 = 18}\)
\(\displaystyle{ 1 \cdot 17 = 17}\)
Ciężko znaleźć powiązanie. Masz jakiś konkretniejszy pomysł? Co Ci nasunęło taką myśl?
\(\displaystyle{ 1+2+4+8+16 = 33}\)
\(\displaystyle{ 2\cdot 4 \cdot 8 \cdot 16 = 1024}\)
\(\displaystyle{ 17}\) ma dzielniki: \(\displaystyle{ 1, 17}\)
\(\displaystyle{ 1+17 = 18}\)
\(\displaystyle{ 1 \cdot 17 = 17}\)
Ciężko znaleźć powiązanie. Masz jakiś konkretniejszy pomysł? Co Ci nasunęło taką myśl?
-
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 8 lis 2014, o 15:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
Ustal ilość liczb pierwszych dla danego n
Gdybyś znał sumę dzielników (zakładając że ktoś ci ją ujawnił) i ich iloczyn to już łatwo wyznaczyłbyś wszystkie dzielniki \(\displaystyle{ N}\), problem w tym że prawie nie ma sposobu wyznaczyć sumę na podstawie iloczynu. Jak rozwiążesz ten problem to rozwikłasz problem faktoryzacji. Zaznaczam jednak że marny ze mnie matematyk.
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Ustal ilość liczb pierwszych dla danego n
Dla małych liczb można by skorzystać z ogólnie dostępnych w internecie baz danych liczb pierwszych zawierających kilkadziesiąt lub więcej milionów pierwszych liczb pierwszych lub skorzystanie z bardziej rozbudowanej bazy akademickiej.
W takim przypadku mamy dokładny wynik, np. 50-milionową liczbą pierwszą jest liczba \(\displaystyle{ 982 \ 451 \ 653}\).
W takim przypadku mamy dokładny wynik, np. 50-milionową liczbą pierwszą jest liczba \(\displaystyle{ 982 \ 451 \ 653}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Ustal ilość liczb pierwszych dla danego n
Tej wielkości liczby (np. 50-milionową) generuje się na zwykłym przeciętnym kompie w parę sekund. Przedwczoraj na zwykłym przeciętnym kompie wygenerowałem ok. 750 liczb pierwszych ponad 1000- cyfrowych, w czasie ok. 30 min. Problemem technicznym jest bardzo wielki przyrost p!.Elayne pisze:Dla małych liczb można by skorzystać z ogólnie dostępnych w internecie baz danych liczb pierwszych zawierających kilkadziesiąt lub więcej milionów pierwszych liczb pierwszych lub skorzystanie z bardziej rozbudowanej bazy akademickiej.
W takim przypadku mamy dokładny wynik, np. 50-milionową liczbą pierwszą jest liczba \(\displaystyle{ 982 \ 451 \ 653}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Ustal ilość liczb pierwszych dla danego n
Podałem to jako przykład. Jeśli baza danych zawiera liczby pierwsze od 2 do liczb kilkudziesięciocyfrowych i interesuje nas ile jest liczb pierwszych mniejszych od powiedzmy \(\displaystyle{ 47 \ 055 \ 833 \ 462}\) to prostszym rozwiązaniem jest wysłanie zapytania do bazy; po chwili otrzymujemy wynik: 2-miliardową liczbą pierwszą jest liczba \(\displaystyle{ 47 \ 055 \ 833 \ 459}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Ustal ilość liczb pierwszych dla danego n
Następna liczba pierwsza po \(\displaystyle{ 47 \ 055 \ 833 \ 459}\) jest jedynie o \(\displaystyle{ 20}\) większą mógłbyś podrzucić link do tych akademickich baz?