Rozwiązać równanie w ciele Z11 zrozumienie

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
nadro0404
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 12 lut 2017, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tu
Podziękował: 5 razy

Rozwiązać równanie w ciele Z11 zrozumienie

Post autor: nadro0404 »

Hej, znalazłem na forum zadanie, które jest podobne do tego, które chcę rozwiązać. Skopiowałem rozwiązanie, ponieważ nie do końca je rozumiem. W tym zadaniu do rozwiązania jest układ równań w ciele \(\displaystyle{ Z_{11}}\).
Moje pytanie brzmi, skąd mamy \(\displaystyle{ u=3, z=6}\) ?? Przyjęliśmy sobie po prostu takie parametry czy to jednak z czegoś wynika?
Link do zadania: 269144.htm
\(\displaystyle{ egin{cases} x+y+z+t+u=7 \ 2x+y+3z+t+5u=1 \ x+2y+7u=1 end{cases}\ x=1-2y-7u \ egin{cases} 1-2y-7u+y+z+t+u=7 \ 2-4y-14u+y+3z+t+5u=1 end{cases}\ egin{cases} -6u-y+z+t=6 \ -3y-9u+3z+t=-1 end{cases}\ t=6+6u+y-z \ -3y-9u+3z+6+6u+y-z=-1 \ -2y-3u+2z=-7 \ -2y=-7+3u-2z \ 2y=7-3u+2z}\)

\(\displaystyle{ u=3,quad z=6 \}\) <--chodzi mi o to miejsce

\(\displaystyle{ 2y=7-9+12=7+2+1=10\ y=5\ t=6+6u+y-z\ t=6+18+5-6=6+7+5+5=23=1\ x=1-2y-7u\ x=1-10-21=1+1+1=3}\)

\(\displaystyle{ x=3,quad y=5,quad t=1}\)

Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2019, o 00:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Rozwiązać równanie w ciele Z11 zrozumienie

Post autor: MrCommando »

Przeczytaj polecenie zadania, które przytoczyłeś. Mamy tam narzucone, żeby wyznaczyć rozwiązania akurat w przypadku, gdy \(\displaystyle{ z=6}\) i \(\displaystyle{ u=3}\).
nadro0404
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 12 lut 2017, o 10:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: tu
Podziękował: 5 razy

Rozwiązać równanie w ciele Z11 zrozumienie

Post autor: nadro0404 »

Musiałem to jakoś przeoczyć a więc jak zabrać się za to zadanie nie mając tych warunków początkowych? Oczywiście w ciele \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\).
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2019, o 12:12 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Rozwiązać równanie w ciele Z11 zrozumienie

Post autor: MrCommando »

Ten układ jest nieoznaczony - ma nieskończenie wiele rozwiązań. Jedyne co możemy zrobić, to uzależnić na przykład zmienne \(\displaystyle{ u, z}\) od jakiegoś parametru i dzięki temu wyznaczyć pozostałe zmienne.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5748
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 131 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Rozwiązać równanie w ciele Z11 zrozumienie

Post autor: arek1357 »

Ten układ jest nieoznaczony - ma nieskończenie wiele rozwiązań.
W ciele \(\displaystyle{ \ZZ_{11}}\) ?
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2019, o 12:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
MrCommando
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 554
Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Płock/MiNI PW
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 107 razy

Re: Rozwiązać równanie w ciele Z11 zrozumienie

Post autor: MrCommando »

arek1357, z rozpędu napisałem to co zawsze przy układach tego typu zapominając o tym, nad jakim ciałem faktycznie pracujemy. Oczywiście nieskończenie wiele mieć nie może, zważywszy na to że rozważamy ciało skończone.
ODPOWIEDZ