Witam, muszę wykonać na studiach sprawozdanie z metod numerycznych. Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, szukałem dużo, ale nigdzie nic nie ma. Oto zadanie jakie mam do wykonania:
Podaj błędy bezwzględne argumentów funkcji u, które pozwalają na obliczenie wartości u z czterema cyframi dokładnymi
\(\displaystyle{ u = \frac{x_1 + x_2^2}{x_3}}\), \(\displaystyle{ x_1 = 3.2835, x_2 = 0.93221, x_3 = 1.13214}\)
Teoria błędów - Podaj błędy bezwzględne argumentów funkcji u
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Teoria błędów - Podaj błędy bezwzględne argumentów funkcji u
Metoda różniczki zupełnej
\(\displaystyle{ \Delta u =\Delta u_{1}+\Delta u_{2} + \Delta u_{3}= ...,}\)
przyjmując
\(\displaystyle{ |\Delta x_{1}|=|\Delta x_{2}| = |\Delta x_{3}| = 10^{-4}.}\)
\(\displaystyle{ \Delta u =\Delta u_{1}+\Delta u_{2} + \Delta u_{3}= ...,}\)
przyjmując
\(\displaystyle{ |\Delta x_{1}|=|\Delta x_{2}| = |\Delta x_{3}| = 10^{-4}.}\)