reszta z dzielenia
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 13 paź 2017, o 08:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tu
- Podziękował: 42 razy
reszta z dzielenia
Wyznacz resztę z dzielaenia sumy \(\displaystyle{ 1! + 2! + ... + 2018!}\) przez \(\displaystyle{ 2018}\).
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: reszta z dzielenia
Ponieważ \(\displaystyle{ 2018=2\cdot 1009}\) i liczba \(\displaystyle{ 1009}\) jest pierwsza, więc to zadanie w zasadzie sprowadza się do takiego, jak na mój gust bardzo trudnego, problemu:
wyznaczyć
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{p-1}k! \pmod{p}}\)
dla liczby pierwszej nieparzystej \(\displaystyle{ p}\) (tutaj akurat \(\displaystyle{ p=1009}\), ale raczej przydałoby się ogólniejsze podejście). Myślałem kiedyś (bezskutecznie) nad rozwiązaniem takiego zadania, a jedyne, co znalazłem w necie w tym temacie (może za mało wtedy szukałem), to taka dyskusja na stacku: ... y-question
Skąd masz takie zadanie?
wyznaczyć
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{p-1}k! \pmod{p}}\)
dla liczby pierwszej nieparzystej \(\displaystyle{ p}\) (tutaj akurat \(\displaystyle{ p=1009}\), ale raczej przydałoby się ogólniejsze podejście). Myślałem kiedyś (bezskutecznie) nad rozwiązaniem takiego zadania, a jedyne, co znalazłem w necie w tym temacie (może za mało wtedy szukałem), to taka dyskusja na stacku: ... y-question
Skąd masz takie zadanie?
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: reszta z dzielenia
Dzielniki liczby \(\displaystyle{ 2018}\), to \(\displaystyle{ 2, 1009}\), obie są pierwsze więc to tyle.
Także od \(\displaystyle{ 1009!}\) nie będzie żadnej reszty, zatem możemy śmiało to pominąć i zadanie sprowadza się do takiej sumy:
\(\displaystyle{ 1!+2!+ \dots + 1008!}\), tutaj każde będzie dawało resztę.
Najmniejszym czynnikiem, który jest większy od \(\displaystyle{ 2018}\) jest: \(\displaystyle{ 7! = 5 040}\), a reszta z dzielenia tej liczby przez daną wynosi: \(\displaystyle{ 502}\).
Czyli mamy taką sytuację: \(\displaystyle{ \frac{5040-502}{2018} = n}\), \(\displaystyle{ n \in \NN}\).
Oczywiste jest, że:
Jeżeli \(\displaystyle{ a}\) dzieli \(\displaystyle{ b-r}\), to \(\displaystyle{ a}\) dzieli \(\displaystyle{ n(b-r)}\), dla \(\displaystyle{ a,b,r,n \in \NN}\) i \(\displaystyle{ a \le b}\)
Zatem mamy: \(\displaystyle{ 1002 \cdot 502 = 503 004}\)
Dla pozostałych sześciu czynników mamy sumę reszt równą \(\displaystyle{ 873}\)
\(\displaystyle{ 503 004 + 873 = 503 877}\)
Reszta z dzielenia tego przez \(\displaystyle{ 2018}\), to \(\displaystyle{ 1395}\) i to jest odpowiedź.
Także od \(\displaystyle{ 1009!}\) nie będzie żadnej reszty, zatem możemy śmiało to pominąć i zadanie sprowadza się do takiej sumy:
\(\displaystyle{ 1!+2!+ \dots + 1008!}\), tutaj każde będzie dawało resztę.
Najmniejszym czynnikiem, który jest większy od \(\displaystyle{ 2018}\) jest: \(\displaystyle{ 7! = 5 040}\), a reszta z dzielenia tej liczby przez daną wynosi: \(\displaystyle{ 502}\).
Czyli mamy taką sytuację: \(\displaystyle{ \frac{5040-502}{2018} = n}\), \(\displaystyle{ n \in \NN}\).
Oczywiste jest, że:
Jeżeli \(\displaystyle{ a}\) dzieli \(\displaystyle{ b-r}\), to \(\displaystyle{ a}\) dzieli \(\displaystyle{ n(b-r)}\), dla \(\displaystyle{ a,b,r,n \in \NN}\) i \(\displaystyle{ a \le b}\)
Zatem mamy: \(\displaystyle{ 1002 \cdot 502 = 503 004}\)
Dla pozostałych sześciu czynników mamy sumę reszt równą \(\displaystyle{ 873}\)
\(\displaystyle{ 503 004 + 873 = 503 877}\)
Reszta z dzielenia tego przez \(\displaystyle{ 2018}\), to \(\displaystyle{ 1395}\) i to jest odpowiedź.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: reszta z dzielenia
Niestety nie bardzo rozumiem Twoje rozwiązanie.
Niezupełnie, \(\displaystyle{ 5040=2\cdot 2018+1004=4\cdot 1009+1004}\)Bran pisze:Najmniejszym czynnikiem, który jest większy od \(\displaystyle{ 2018}\) jest: \(\displaystyle{ 7! = 5 040}\), a reszta z dzielenia tej liczby przez daną wynosi: \(\displaystyle{ 502}\).
To też nie rozumiem, skąd się wzięło, jak dla mnie zostaje Ci ta reszta z dzielenia liczby \(\displaystyle{ 5040}\) pomnożona przez \(\displaystyle{ 1+\frac{8!}{7!}+\ldots+\frac{1008!}{7!}}\), ale może czegoś nie dostrzegam.Bran pisze:Zatem mamy: \(\displaystyle{ 1002 \cdot 502 = 503 004}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Re: reszta z dzielenia
Bran, nieszczególnie się to zgadza. Według Twojego rozumowania każda silnia większa od \(\displaystyle{ 7!}\) ma dawać resztę równą \(\displaystyle{ 502}\) (a właściwie 1004 — jak zauważył Premislav).
\(\displaystyle{ 10!=7!\cdot720\equiv1004\cdot720=722880\equiv432\pmod{2018}}\)
\(\displaystyle{ 10!=7!\cdot720\equiv1004\cdot720=722880\equiv432\pmod{2018}}\)