Taki sobie wzorek
-
- Użytkownik
- Posty: 467
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Taki sobie wzorek
Wyprowadziłem sobie( z nudów ) taki wzorek
dla liczb \(\displaystyle{ n>2}\) i \(\displaystyle{ a>2}\) - naturalnych
oraz \(\displaystyle{ k}\) - naturalnego
każdą liczbę naturalną w postaci:
\(\displaystyle{ a ^{n}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ \gamma(n)}\) - funkcja o wartości stopnia parzystości liczby \(\displaystyle{ n}\)
da się przedstawić w postaci
\(\displaystyle{ a^{n} =2 ^{n\gamma(a)}\cdot \left( 2 ^{\gamma(8 \cdot \lfloor \frac{n}{2}\rfloor)} \cdot k+\left( \frac{a}{2 ^{\gamma(a)\right)^{n-2 \cdot\lfloor \frac{n}{2}\rfloor } } } \right)}\)
dla liczb \(\displaystyle{ n>2}\) i \(\displaystyle{ a>2}\) - naturalnych
oraz \(\displaystyle{ k}\) - naturalnego
każdą liczbę naturalną w postaci:
\(\displaystyle{ a ^{n}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ \gamma(n)}\) - funkcja o wartości stopnia parzystości liczby \(\displaystyle{ n}\)
da się przedstawić w postaci
\(\displaystyle{ a^{n} =2 ^{n\gamma(a)}\cdot \left( 2 ^{\gamma(8 \cdot \lfloor \frac{n}{2}\rfloor)} \cdot k+\left( \frac{a}{2 ^{\gamma(a)\right)^{n-2 \cdot\lfloor \frac{n}{2}\rfloor } } } \right)}\)
Ostatnio zmieniony 7 mar 2019, o 06:18 przez Brombal, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Taki sobie wzorek
Jeśli funkcja coś zwraca, to musiała najpierw pożyczyć. Co i skąd pożyczyła funkcja \(\displaystyle{ \gamma(n)}\)? Popatrzmy na znaczenie słowa "zwracać":
zwracać zob. zwrócić.
zwrócić — zwracać
1. «oddać komuś jego własność»
2. «ustawić coś w jakąś stronę»
3. «skierować do kogoś swoją wypowiedź»
4. «zwymiotować»
Chyba że funkcja gamma zwymiotowała, w co wątpię...
zwracać zob. zwrócić.
zwrócić — zwracać
1. «oddać komuś jego własność»
2. «ustawić coś w jakąś stronę»
3. «skierować do kogoś swoją wypowiedź»
4. «zwymiotować»
Kod: Zaznacz cały
https://sjp.pwn.pl/szukaj/zwraca%C4%87.html
Chyba że funkcja gamma zwymiotowała, w co wątpię...
Ostatnio zmieniony 6 mar 2019, o 13:41 przez Dilectus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 467
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Taki sobie wzorek
Zwracać można również po nadmiernym spożyciu - być może jest to ta wersja -- 6 mar 2019, o 14:45 --Być może jest to termin stosowany w informatyce?
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Taki sobie wzorek
To jest kalka z języka angielskiego (return). Ale błagam, niech Twoje funkcje nie zwracają.
-
- Użytkownik
- Posty: 467
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Taki sobie wzorek
Dobrze
funkcja \(\displaystyle{ \gamma(n)}\) przyjmuje wartość stopnia parzystości liczby \(\displaystyle{ n}\)
Jest inny problem
wzorek jest prawdziwy dla każdego \(\displaystyle{ a >2}\) i \(\displaystyle{ n >2}\)
funkcja \(\displaystyle{ \gamma(n)}\) przyjmuje wartość stopnia parzystości liczby \(\displaystyle{ n}\)
Jest inny problem
wzorek jest prawdziwy dla każdego \(\displaystyle{ a >2}\) i \(\displaystyle{ n >2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: Taki sobie wzorek
Zaraz... wymyśliłeś wzorek, w którym \(\displaystyle{ \gamma}\) odgrywa kluczową rolę i nie wiesz co to jest. Może się prześpij?
-
- Użytkownik
- Posty: 467
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Taki sobie wzorek
Zdefiniował bym to tak - stopień parzystości liczby oznacza ilokrotnie można dana liczbę podzielić przez \(\displaystyle{ 2}\) bez reszty.
Albo inaczej - największa liczba całkowita nieujemna np. \(\displaystyle{ s}\) taka, że \(\displaystyle{ 2 ^{s}}\) dzieli \(\displaystyle{ n}\) bez reszty.
Nie pamiętam gdzie zetknąłem się z tym pojęciem. Być może brzmiało inaczej.
Na chwile obecną nikt nie czepia się wzorku jako nieprawdziwego ...
Albo inaczej - największa liczba całkowita nieujemna np. \(\displaystyle{ s}\) taka, że \(\displaystyle{ 2 ^{s}}\) dzieli \(\displaystyle{ n}\) bez reszty.
Nie pamiętam gdzie zetknąłem się z tym pojęciem. Być może brzmiało inaczej.
Na chwile obecną nikt nie czepia się wzorku jako nieprawdziwego ...
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Taki sobie wzorek
Pytam, bo napisałeś
Liczba \(\displaystyle{ 8=(2\sqrt{2})^2}\) jest naturalna, więc zgodnie z Twoim wzorkiem da się ja przedstawić w postaci..., ale w tym celu trzeba wiedzieć czym jest \(\displaystyle{ \gamma(2\sqrt2)}\)
Brombal pisze:Wyprowadziłem sobie( z nudów ) taki wzorek
dla liczb \(\displaystyle{ n>2}\) i \(\displaystyle{ a>2}\) - naturalnych
oraz \(\displaystyle{ k}\) - naturalnego
każdą liczbę naturalną w postaci:
\(\displaystyle{ a ^{n}}\)
gdzie
\(\displaystyle{ \gamma(n)}\) - funkcja o wartości stopnia parzystości liczby \(\displaystyle{ n}\)
da się przedstawić w postaci
\(\displaystyle{ a^{n} =2 ^{\gamma(a)}\cdot \left( 2 ^{\gamma(8 \cdot \lfloor \frac{n}{2}\rfloor)} \cdot k+\left( \frac{a}{2 ^{\gamma(a)\right)^{n-2 \cdot\lfloor \frac{n}{2}\rfloor } } } \right)}\)
Liczba \(\displaystyle{ 8=(2\sqrt{2})^2}\) jest naturalna, więc zgodnie z Twoim wzorkiem da się ja przedstawić w postaci..., ale w tym celu trzeba wiedzieć czym jest \(\displaystyle{ \gamma(2\sqrt2)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 467
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Taki sobie wzorek
Liczba \(\displaystyle{ 8}\) jest naturalna ale liczba \(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\) już niea4karo pisze: Liczba \(\displaystyle{ 8=(2\sqrt{2})^2}\) jest naturalna, więc zgodnie z Twoim wzorkiem da się ja przedstawić w postaci..., ale w tym celu trzeba wiedzieć czym jest \(\displaystyle{ \gamma(2\sqrt2)}\)
\(\displaystyle{ \gamma(8)=3}\)
\(\displaystyle{ \gamma(\left( 2 \sqrt{2}\right) ^{2} )= 3}\)
Dziedziną funkcji \(\displaystyle{ \gamma}\) są liczby naturalne (właściwie całkowite - ale tych nie obejmuje wzorek)
-
- Użytkownik
- Posty: 22234
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3759 razy
Re: Taki sobie wzorek
Nie słuchasz siebie samego. Nigdzie nie napisałeś, że \(\displaystyle{ a}\) ma być naturalne.
Jedyne czego wymagasz to \(\displaystyle{ a^n}\) ma być całkowite.
Jedyne czego wymagasz to \(\displaystyle{ a^n}\) ma być całkowite.
-
- Użytkownik
- Posty: 467
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Taki sobie wzorek
Brombal pisze:Wyprowadziłem sobie( z nudów ) taki wzorek
..
dla liczb \(\displaystyle{ n>2}\) i \(\displaystyle{ a>2}\) - naturalnych
oraz \(\displaystyle{ k}\) - naturalnego
...
Zawiera to pewien błąd - powinno być \(\displaystyle{ n \ge 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 467
- Rejestracja: 1 gru 2015, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Taki sobie wzorek
To ja przepraszam rozpisane to jest nieczytelne. Dodatkowo źle przepisałem wyprowadzony wzorek.
Poniżej prawidłowo:
\(\displaystyle{ a^{n} =2 ^{n\gamma(a)}\cdot \left( 2 ^{\gamma(8 \cdot \lfloor \frac{n}{2}\rfloor)} \cdot k+\left( \frac{a}{2 ^{\gamma(a)\right)^{n-2 \cdot\lfloor \frac{n}{2}\rfloor } } } \right)}\)
Wzorek działa - czyli istnieje takie \(\displaystyle{ k}\) naturalne spełniające wzorek.
Tak po parzystościach przykładowych liczb...
\(\displaystyle{ a=5}\), \(\displaystyle{ n=4}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow k=39}\)
\(\displaystyle{ a=5}\), \(\displaystyle{ n=3}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow k=15}\)
\(\displaystyle{ a=6}\), \(\displaystyle{ n=4}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow k=5}\)
\(\displaystyle{ a=6}\), \(\displaystyle{ n=3}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow k=3}\)
Najbardziej cieszy, że jest to wzorek całkowicie ogólny -- 10 mar 2019, o 14:38 --Rozpiszę nieco przykłady - dla ułatwienia
1) \(\displaystyle{ a=5}\) ; \(\displaystyle{ n=4}\) ; \(\displaystyle{ 5 ^{4} =625}\) ; \(\displaystyle{ \gamma(5)=0}\) ; \(\displaystyle{ 8 \cdot \lfloor \frac{4}{2} \rfloor=16}\) ; \(\displaystyle{ \gamma (16)=4}\)
\(\displaystyle{ 625 = 2 ^{4 \cdot 0} \cdot\left( 2 ^{4} \cdot k +( \frac{5}{2 ^{0} } )^{4-2 \cdot 2}\right)}\)
\(\displaystyle{ 625=1 \cdot \left( (16 \cdot k+5^{0}\right)}\)
\(\displaystyle{ 625 = 16 \cdot k+1}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow k=39}\)
2) \(\displaystyle{ a=5}\) ; \(\displaystyle{ n=3}\) ; \(\displaystyle{ 5 ^{3} =125}\) ; \(\displaystyle{ \gamma(5)=0}\) ; \(\displaystyle{ 8 \cdot \lfloor \frac{3}{2} \rfloor=8}\) ; \(\displaystyle{ \gamma (8)=3}\)
\(\displaystyle{ 125 = 2 ^{3 \cdot 0} \cdot\left( 2 ^{3} \cdot k +( \frac{5}{2 ^{0} } )^{3-2 \cdot 2}\right)}\)
\(\displaystyle{ 125=1 \cdot \left( (8 \cdot k+5^{1}\right)}\)
\(\displaystyle{ 125 = 8 \cdot k+5}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow k=15}\)
3) \(\displaystyle{ a=6}\) ; \(\displaystyle{ n=4}\) ; \(\displaystyle{ 6 ^{4} =1296}\) ; \(\displaystyle{ \gamma(6)=1}\) ; \(\displaystyle{ 8 \cdot \lfloor \frac{4}{2} \rfloor=16}\) ; \(\displaystyle{ \gamma (16)=4}\)
\(\displaystyle{ 1296 = 2 ^{4 \cdot 1} \cdot\left( 2 ^{4} \cdot k +( \frac{6}{2 ^{1} } )^{4-2 \cdot 2}\right)}\)
\(\displaystyle{ 1296=2^{4 \cdot 1} \cdot \left( (16 \cdot k+3^{0}\right)}\)
\(\displaystyle{ 1296 = 16 \cdot \left( 16 \cdot k+1\right)}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow k=5}\)
4) \(\displaystyle{ a=6}\) ; \(\displaystyle{ n=3}\) ; \(\displaystyle{ 6 ^{3} =216}\) ; \(\displaystyle{ \gamma(6)=1}\) ; \(\displaystyle{ 8 \cdot \lfloor \frac{3}{2} \rfloor=8}\) ; \(\displaystyle{ \gamma (8)=3}\)
\(\displaystyle{ 216 = 2 ^{3 \cdot 1} \cdot\left( 2 ^{3} \cdot k +( \frac{6}{2 ^{1} } )^{3-2 \cdot 1}\right)}\)
\(\displaystyle{ 216=2 ^{3 } \cdot \left( (8 \cdot k+3^{1}\right)}\)
\(\displaystyle{ 216 = 8 \cdot\left( 8 \cdot k+3\right)}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow k=3}\)
Poniżej prawidłowo:
\(\displaystyle{ a^{n} =2 ^{n\gamma(a)}\cdot \left( 2 ^{\gamma(8 \cdot \lfloor \frac{n}{2}\rfloor)} \cdot k+\left( \frac{a}{2 ^{\gamma(a)\right)^{n-2 \cdot\lfloor \frac{n}{2}\rfloor } } } \right)}\)
Wzorek działa - czyli istnieje takie \(\displaystyle{ k}\) naturalne spełniające wzorek.
Tak po parzystościach przykładowych liczb...
\(\displaystyle{ a=5}\), \(\displaystyle{ n=4}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow k=39}\)
\(\displaystyle{ a=5}\), \(\displaystyle{ n=3}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow k=15}\)
\(\displaystyle{ a=6}\), \(\displaystyle{ n=4}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow k=5}\)
\(\displaystyle{ a=6}\), \(\displaystyle{ n=3}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow k=3}\)
Najbardziej cieszy, że jest to wzorek całkowicie ogólny -- 10 mar 2019, o 14:38 --Rozpiszę nieco przykłady - dla ułatwienia
1) \(\displaystyle{ a=5}\) ; \(\displaystyle{ n=4}\) ; \(\displaystyle{ 5 ^{4} =625}\) ; \(\displaystyle{ \gamma(5)=0}\) ; \(\displaystyle{ 8 \cdot \lfloor \frac{4}{2} \rfloor=16}\) ; \(\displaystyle{ \gamma (16)=4}\)
\(\displaystyle{ 625 = 2 ^{4 \cdot 0} \cdot\left( 2 ^{4} \cdot k +( \frac{5}{2 ^{0} } )^{4-2 \cdot 2}\right)}\)
\(\displaystyle{ 625=1 \cdot \left( (16 \cdot k+5^{0}\right)}\)
\(\displaystyle{ 625 = 16 \cdot k+1}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow k=39}\)
2) \(\displaystyle{ a=5}\) ; \(\displaystyle{ n=3}\) ; \(\displaystyle{ 5 ^{3} =125}\) ; \(\displaystyle{ \gamma(5)=0}\) ; \(\displaystyle{ 8 \cdot \lfloor \frac{3}{2} \rfloor=8}\) ; \(\displaystyle{ \gamma (8)=3}\)
\(\displaystyle{ 125 = 2 ^{3 \cdot 0} \cdot\left( 2 ^{3} \cdot k +( \frac{5}{2 ^{0} } )^{3-2 \cdot 2}\right)}\)
\(\displaystyle{ 125=1 \cdot \left( (8 \cdot k+5^{1}\right)}\)
\(\displaystyle{ 125 = 8 \cdot k+5}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow k=15}\)
3) \(\displaystyle{ a=6}\) ; \(\displaystyle{ n=4}\) ; \(\displaystyle{ 6 ^{4} =1296}\) ; \(\displaystyle{ \gamma(6)=1}\) ; \(\displaystyle{ 8 \cdot \lfloor \frac{4}{2} \rfloor=16}\) ; \(\displaystyle{ \gamma (16)=4}\)
\(\displaystyle{ 1296 = 2 ^{4 \cdot 1} \cdot\left( 2 ^{4} \cdot k +( \frac{6}{2 ^{1} } )^{4-2 \cdot 2}\right)}\)
\(\displaystyle{ 1296=2^{4 \cdot 1} \cdot \left( (16 \cdot k+3^{0}\right)}\)
\(\displaystyle{ 1296 = 16 \cdot \left( 16 \cdot k+1\right)}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow k=5}\)
4) \(\displaystyle{ a=6}\) ; \(\displaystyle{ n=3}\) ; \(\displaystyle{ 6 ^{3} =216}\) ; \(\displaystyle{ \gamma(6)=1}\) ; \(\displaystyle{ 8 \cdot \lfloor \frac{3}{2} \rfloor=8}\) ; \(\displaystyle{ \gamma (8)=3}\)
\(\displaystyle{ 216 = 2 ^{3 \cdot 1} \cdot\left( 2 ^{3} \cdot k +( \frac{6}{2 ^{1} } )^{3-2 \cdot 1}\right)}\)
\(\displaystyle{ 216=2 ^{3 } \cdot \left( (8 \cdot k+3^{1}\right)}\)
\(\displaystyle{ 216 = 8 \cdot\left( 8 \cdot k+3\right)}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow k=3}\)