Podciągi z kwadratami
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11413
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Podciągi z kwadratami
Dla jakich \(\displaystyle{ n}\) istnieje ciąg \(\displaystyle{ a_1, ..., a_n}\) różnych liczb naturalnych, takich, że suma dowolnych \(\displaystyle{ n-1}\) z nich jest kwadratem liczby całkowitej ?
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Podciągi z kwadratami
Z warunków zadania mamy:
Wśród liczb:
\(\displaystyle{ a_{1},a_{2},...,a_{n}}\)
mamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases}a_{1}+a_{2}+...+a_{n-1}=d_{1}^2 \\a_{1}+a_{2}+...+a_{n-2}+a_{n}=d_{2}^2\\............................\\a_{2}+...+a_{n}=d_{n}^2\end{cases}}\)
Nie wdając się w zbędna rachunki, łatwo zauważyć, że rozwiązaniem tego oznaczonego układu równań
będą:
\(\displaystyle{ a_{1}= \frac{d_{1}^2+d_{2}^2+...+d_{n-1}^{2}-(n-2)d_{n}^2}{n-1}}\)
\(\displaystyle{ a_{2}= \frac{d_{1}^2+d_{2}^2+...+d_{n-2}^{2}-(n-2)d_{n-1}^2+d_{n}^2}{n-1}}\)
....................................................................................................................................
\(\displaystyle{ a_{n}= \frac{-(n-2)d_{1}^2+d_{2}^2+...+d_{n}^2}{n-1}}\)
Jak widać można zawsze dobrać kwadraty na górze, żeby suma była podzielna zawsze przez.: \(\displaystyle{ n-1}\)
dla każdego \(\displaystyle{ n}\)...
Wśród liczb:
\(\displaystyle{ a_{1},a_{2},...,a_{n}}\)
mamy:
\(\displaystyle{ \begin{cases}a_{1}+a_{2}+...+a_{n-1}=d_{1}^2 \\a_{1}+a_{2}+...+a_{n-2}+a_{n}=d_{2}^2\\............................\\a_{2}+...+a_{n}=d_{n}^2\end{cases}}\)
Nie wdając się w zbędna rachunki, łatwo zauważyć, że rozwiązaniem tego oznaczonego układu równań
będą:
\(\displaystyle{ a_{1}= \frac{d_{1}^2+d_{2}^2+...+d_{n-1}^{2}-(n-2)d_{n}^2}{n-1}}\)
\(\displaystyle{ a_{2}= \frac{d_{1}^2+d_{2}^2+...+d_{n-2}^{2}-(n-2)d_{n-1}^2+d_{n}^2}{n-1}}\)
....................................................................................................................................
\(\displaystyle{ a_{n}= \frac{-(n-2)d_{1}^2+d_{2}^2+...+d_{n}^2}{n-1}}\)
Jak widać można zawsze dobrać kwadraty na górze, żeby suma była podzielna zawsze przez.: \(\displaystyle{ n-1}\)
dla każdego \(\displaystyle{ n}\)...
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Re: Podciągi z kwadratami
Dokończyłem, ale tu nie chodzi o niechęć do formalizacji - bo to mógłbyś powiedzieć, gdybyś podał jasną ideą wraz z oczywistym kierunkiem dokończenia.arek1357 pisze:I bardzo słusznie dobrze, żeś to dokończył bo mi się już nie za bardzo chciało formalizować do końca...
Twoje rozumowanie nie wskazywało, że szukane liczby naprawdę istnieją. Twój post w ogóle mnie nie przekonał, że takie liczby istnieją - ja sam najpierw próbowałem udowodnić, że jedynie dla pewnych \(\displaystyle{ n}\) teza jest prawdziwa, a dopiero później złapałem koncepcję, żeby dowodzić istnienie takich liczb dla każdego \(\displaystyle{ n}\).
U Ciebie zostały dokonane zostały pewne przekształcenia algebraiczne, ale kluczowe kroki dowodu nie zostały pokazane - podane zostały jakieś ułamki, bez wniknięcia w ich strukturę. To nie była nawet połowa dowodu, bardziej mi to przypominało "rozgrzebanie" zadania.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5749
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Podciągi z kwadratami
Bardzo się jednak cieszę, żeś zagrzebał to com ja rozgrzebał i składam wielkie dzięki(od dziś jesteś moim Guru)...
Uderzam się w pierś żem jest czasem bardzo rozgrzebany i ubolewam nad tym...
Ten co rozgrzebuje jest odkrywcą lub kura, a ten co zagrzebuje to raczej jest ponurym grabarzem...
Jeszcze raz bardzo przepraszam...
Uderzam się w pierś żem jest czasem bardzo rozgrzebany i ubolewam nad tym...
Ten co rozgrzebuje jest odkrywcą lub kura, a ten co zagrzebuje to raczej jest ponurym grabarzem...
Jeszcze raz bardzo przepraszam...