czy 2+2=4 ??

Podzielność. Reszty z dzielenia. Kongruencje. Systemy pozycyjne. Równania diofantyczne. Liczby pierwsze i względnie pierwsze. NWW i NWD.
gozdi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 28 lut 2005, o 20:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: skierniewice

czy 2+2=4 ??

Post autor: gozdi »

2+2=4
nie tylko 4
2+2=11 - pozycyjny system liczbowy o podstawie 3
2+2=10 - pozycyjny system liczbowy o podstawie 4
nie wiem kiedy 2+2=5
moze ktos wie ?? inne systemy pozycyjne w gre nie wchodza bo jesliby w adnym systemie isnialy liczby 2 i 5 to musialaby istniec liczba 4. moze macie jakies dowody ?
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

czy 2+2=4 ??

Post autor: Skrzypu »

\(\displaystyle{ 4-4=10-10}\)
\(\displaystyle{ 2^2-2^2=5(2-2)}\)
\(\displaystyle{ (2+2)(2-2)=5(2-2)}\)
\(\displaystyle{ 2+2=5}\)
vip1986
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 13 sty 2005, o 21:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

czy 2+2=4 ??

Post autor: vip1986 »

Skrzypu pisze:\(\displaystyle{ 4-4=10-10}\)
\(\displaystyle{ 2^2-2^2=5(2-2)}\)
\(\displaystyle{ (2+2)(2-2)=5(2-2)}\)
\(\displaystyle{ 2+2=5}\)
Fajne, tyle że nie można podzielić przez 0...
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1146
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

czy 2+2=4 ??

Post autor: Skrzypu »

vip1986 pisze:
Skrzypu pisze:\(\displaystyle{ 4-4=10-10}\)
\(\displaystyle{ 2^2-2^2=5(2-2)}\)
\(\displaystyle{ (2+2)(2-2)=5(2-2)}\)
\(\displaystyle{ 2+2=5}\)
Fajne, tyle że nie można podzielić przez 0...
Co za pech, a tak pięknie wychodziło
liu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1330
Rejestracja: 10 paź 2004, o 13:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów
Pomógł: 104 razy

czy 2+2=4 ??

Post autor: liu »

A w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_3}\) 2+2=0 ;)

Co do 2+2=5, wezmy dowolne cialo skonczone o n>5 elementach i w jego tabelce dodawania zamienmy znaczek 4 ze znaczkiem 5. Voila =)
ODPOWIEDZ